Festivalul Primăverii al Filarmonicii Oradea se încheie joi, de la ora 19, cu un concert ce îi are în prim-plan pe doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului: Tiberiu Soare și Bogdan Zvorișteanu.

Invitați importanți

La pupitru se va afla maestrul Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, care colaborează cu orchestre ale unor filarmonici şi teatre de operă din ţară și participă la turnee alături de prestigioase ansambluri din întreaga lume, a înregistrat mai multe lucrări și concerte, a obținut numeroase distincții, printre care Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata - 150 de ani”, precum și „Ordinul Coroana României” în Grad de Cavaler, în 2015 și în Grad de Ofițer, în 2018.

Un alt muzician important care va urca pe scena Filarmonicii este violonistul Bogdan Zvorișteanu, care de asemenea a câștigat numeroase competiții internaționale, a înregistrat recitaluri și concerte la Radio România Cultural, Radio Télévision Suisse sau BBC. Bogdan Zvorișteanu este invitat permanent pe scene din Asia, America de Sud și Europa, colaborând cu artiști de renume internațional. Bogdan Zvorișteanu susține concertele pe o vioară „Nicolo Gagliano” din anul 1761.

Muzică readusă la viață

Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major, op. 61 scris de către Ludwig van Beethoven nu a fost primit cu entuziasm la început, iar partitura a fost evitată timp de aproape patru decenii. În anul 1844, însă, violonistul de doar 12 ani Joseph Joachim a readus-o la viață într-un concert susținut la Londra, sub bagheta lui Felix Mendelssohn. De atunci, lucrarea a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări de vioară din repertoriul universal.

Simfonia nr. 6 în Do major, D 589 de Franz Peter Schubert a avut premiera în 1828, la 10 ani de la crearea ei, în Viena, la câteva săptămâni de la moartea compozitorului. Simfonia a 6-a a fost adăugată de către Schubert la o serie de 5 simfonii compuse în perioada când era elev al lui Salieri.

Bilete la concertul de joi, ultimul programat în cadrul Festivalului Primăverii, se mai pot cumpăra de aici, la prețuri între 10 și 50 lei.

Vioară, clarinet și pian

Până atunci, însă, în cadrul aceluiași Festival al Primăverii, melomanii mai pot participa la concertele de marți și miercuri, de la ora 19.

Marți, Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Oradea va fi dirijată de maestrul Ciprian Marinescu și îi va avea ca soliști pe Kálmán Nagy și Yukia Yoshida la vioară și pe Petru Pane la clarinet. În program se vor afla lucrări de S. Bach – Dublu concert pentru vioară în Re minor, BWV 1043, Rossini – Introducere și temă cu variațiuni pentru clarinet și orchestră, și A. Mozart – Simfonia nr. 25 în Sol minor, KV 183.

Miercuri, în cadrul recitalului cameral, solist la vioară va fi tot Kálmán Nagy, alături de Tomonori Terai, la pian, care vor interpreta lucrări de: L.v Beethoven – Sonata pentru vioară si pian Nr. 5, Op 24 (Primăvara) și Sonata pentru pian nr. 8, Op 13 (Patetica) și de Massenet – Meditație din opera Thais.

Biletele pentru concertele de marți și miercuri costă 21 de lei indiferent de categorie și sunt gratuite pentru elevi, studenţi și pentru cei care și-au achiziţionat un pachet de bilete pentru stagiunea 2022-2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!