Tibi Uşeriu, bărbatul considerat o legendă vie, după ce a câştigat de trei ori consecutiv cel mai greu maraton din lume, 6633 Arctic Ultra, a făcut o vizită, vineri, la Penitenciarul din Oradea.

El le-a povestit angajaţilor şi deţinuţilor despre viaţa sa şi a captat uşor atenţia, ţinând cont că el însuşi este un fost puşcăriaş. Uşeriu a fost condamnat la 13 de ani de închisoare, din care a executat 9 ani, pentru jafuri armate comise în Germania şi Austria, dar şi o tentativă de omor.

După ce a evadat din două penitenciare şi a fost urmărit de Interpol, el şi-a ispăşit pedeapsa într-o închisoare de maximă siguranţă, unde cea mai mare libertate o avea când era scos în curte, pe care o înconjura făcând 27 de paşi.

Odată eliberat, Uşeriu a început să alerge. În 2016, el a devenit primul român care a câştigat ultramaratonul de la Cercul Polar, iar anul trecut primul om din lume care a câştigat de două ori competiţia. În urmă cu două săptămâni, Uşeriu a trecut, iar, linia de finish a concursului, tot pe primul loc.

Deţinuţii din Penitenciarul orădean au primit şi cartea autobiografică a lui Uşeriu, intitulată chiar "27 de paşi".

Potrivit unui comunicat al Penitenciarului, întâlnirea "a avut un impact pozitiv în rândul deţinuţilor, care au fost extrem de impresionaţi de etapele din viaţa sa, schimbarea şi rezultatele sportive pe care le-a obţinut prin perseverenţă, determinare, curaj şi disciplină".

Întâlnirea a fost organizată de instituţia orădeană, în cadrul proiectului de activitate "De vorbă cu personalităţile", menit să completeze demersurile de reintegrare socială a deţinuţilor din Oradea.