Ministrul Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, a anunţat luni că ordonanţa care prevede acordarea unor tichete de masă în valoare de 100 de lei pentru persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19, cât şi organizarea unei loterii de vaccinare, a fost aprobată de Guvern. 

Tichete doar pentru noii vaccinați

Tichetele de 100 de lei vor fi acordate doar românilor care se vor vaccina cu schema completă (câte două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson) din momentul intrării în vigoare a actului normativ, nu şi persoanelor care s-au vaccinat înainte de această dată, notează News.ro.

Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe baza metodologiei aprobate prin ordin de ministru.

Loterie pentru toți vaccinații

Totodată a fost aprobată şi organizarea unei loterii care constă în acordarea de premii în bani pentru persoanele deja vaccinate cu schema completă.

Concret, la loterie va putea participa orice persoană vaccinată în ultimele luni, în baza certificatului de vaccinare. Doritorii se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, unde Serviciul de Telecomunicaţii Speciale lucrează deja pentru a dezvolta funcţionalitatea de înscriere.

"Pentru anul 2021, prima extragere este prevăzută să aibă loc în luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum şi procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe. Fondul anual de premiere, precum şi repartizarea acestuia se stabileşte de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, iar extragerile sunt organizate de Compania Naţională "Loteria Română" S.A.", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.

Prelungirea valabilităţii testelor

O altă prevedere importantă a ordinului este prelungirea termenul de valabilitate a certificatelor digitale ce confirmă testarea negativă la Covid cu teste antigen de la 24 la 48 de ore, menținând însă la 72 de ore intervalul pentru certificatele de testare PCR.

"Prin aceeaşi ordonanţă am realizat cadrul legal prin care măştile achiziţionate în cursul anului 2020 destinate categoriilor defavorizate, care nu au fost ridicate de către persoanele beneficiare de la nivelul autorităţilor locale, să poată fi distribuite de către autorităţile locale sau de către direcţiile de sănătate publică către şcoli", a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.