Specialiştii în mediu şi hidrologii au fost în alertă săptămâna trecută, căutând cauzele unei poluări pe Crişul Repede pe care nu au apucat să o vadă, despre care nu au ştiut cum a trecut şi, mai ales, nu au descoperit cu precizie ce anume a cauzat-o. Au avut doar nişte imagini cu râul colorat în roşu în zona Şuncuiuş, trimise la două zile după incident.

Specialiştii au luat la pas cursul râului şi, după cinci zile, au tras o concluzie aproape hilară: poluarea a fost provocată de joaca unor puradei. Din fericire, fără alte efecte decât imaginea apocaliptică a celui mai important râu din judeţ.

Apă sângerie

Lunea trecută, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a primit, prin e-mail, o solicitare a  jurnalistului Marcel Bărbătei, de la portalul izpenal.ro, care cerea explicaţii cu privire la poluarea care avusese loc pe 3 august pe cursul Crişului Repede în zona Şuncuiuş. Jurnalistul a trimis, odată cu sesizarea, şi două imagini cu apa colorată în roşu, fără să ofere alte detalii.

02 Dumitru Voloseniuc_1.jpgInspectorii ABAC au descins imediat în teren. Au luat la pas Crişul Repede de la Şuncuiuş spre Vadu Crişului, apoi în amonte, spre Bratca, dar n-au mai găsit deloc apa colorată. "N-au găsit peşti morţi, n-au găsit urme pe pietre, practic nicio urmă a poluării", a declarat BIHOREANULUI şeful instituţiei, Dumitru Voloşeniuc (foto). Stând de vorbă cu localnicii, hidrologii au aflat că în sâmbăta ce trecuse, în amonte de Şuncuiuş, Crişul Repede a curs înroşit aproximativ o oră, dar nimeni n-a anunţat nici măcar Primăria comunei, cu atât mai puţin Poliţia ori autorităţile judeţene de resort.

Acuze grave

În timp ce inspectorii investigau cazul, acesta a fost mediatizat, miercurea trecută, de presa centrală. Portalul cotidianul.ro, sub semnătura aceluiaşi Bărbătei, a publicat un film de 14 secunde care arată apele roşii ale Crişului, susţinând că râul a fost poluat cu o substanţă radioactivă. "Cel mai probabil aceasta a provenit din ruperea unui iaz sau dintr-o deversare accidentală dintr-o gură de mină (de uraniu), în zonă existând destul de multe galerii abandonate", îşi dădea cu presupusul Bărbătei.

În Bihor, însă, angajaţii ABAC au eliminat categoric asemenea posibilitate, nu doar pentru că în Şuncuiuş nu sunt mine de uraniu, dar şi pentru că substanţa poluantă nu a lăsat nicio urmă. Dacă ar fi fost o scurgere radioactivă, peştii ar fi murit, dar n-a fost găsit nici măcar unul singur cu burta-n sus, plus că aparatele de măsurare ar fi detectat radioactivitatea.

Cu toate acestea, specialiştii n-au putut spune decât ce nu a cauzat misterioasa poluare, fără a preciza ce anume a determinat-o, probele de apă luate zilnic arătând că toţi parametrii erau normali.

Hainele la control!

Pentru a lămuri misterul, la Şuncuiuş au descins joia trecută şi comisarii Gărzii de Mediu. În lipsa vreunor urme în apă ori pe maluri, aceştia, împreună cu angajaţi ai Primăriei Şuncuiuş şi cu poliţişti din comună, n-au altceva de făcut decât să stea de vorbă cu localnicii. Aşa au aflat că, în timpul în care Crişul a curs roşu, nişte ţigănci îşi spălau hainele în râu. "Am ridicat hainele respective şi le-am trimis la analiză, pentru că se vedea că sunt impregnate cu o substanţă de culoare roşie", povesteşte viceprimarul comunei, Florin Brîndaş.

Văzând hainele, comisarii de mediu şi hidrologii s-au convins că ceva cursese în Criş dar tot n-au putut să-şi dea seama ce anume. "Ştiam doar că trebuia să găsim o substanţă care a colorat puternic o masă mare de apă, dar care nu e toxică, deoarece n-am avut deloc mortalitate piscicolă, or peştii sunt foarte sensibili la substanţe toxice", spune un specialist al ABA Crişuri.

Glumă ţigănească

Din om în om, echipele de control au aflat, până la urmă, detaliul care i-a dus la descoperirea adevărului: câţiva copii din colonia de ţigani din Bălnaca s-au jucat cu nişte bidoane în Criş. După ce l-au găsit pe unul dintre puradei, inspectorii l-au convins, cu mare greutate, să vorbească. "Copilul nega tot, iar părinţii lui negau inclusiv că-i copilul lor", a povestit unul din membrii echipelor de control. În final, ţigănuşul a explicat ce se întâmplase: fiind la scaldă cu alţi copii, au găsit nişte bidoane pe malul apei. Fără să ştie ce conţineau, le-au golit în râu, ca să ducă recipientele acasă.

Când au văzut că apa se colorează, li s-a părut şi mai distractiv, aşa că au stors fiecare bidon până la ultima picătură. Ce-au făcut cu ele apoi, puradelul n-a mai vrut să spună, dar i-a dus pe comisarii de mediu exact în locul unde le-au găsit şi unde pietrele rămăseseră roşii de la misterioasa substanţă.

Rocile au fost duse la analize şi săptămâna aceasta se va şti exact ce anume au aruncat ţigăneii în apă. După aspect, se bănuieşte că ar fi fost dispersit învechit. Cert e că, spre norocul tuturor, poluarea n-a fost decât o joacă de copii. Din fericire, fără urmări grave...


MARTORI PASIVI
Anunţaţi urgent orice incident!

02 ciprian alexei.jpgPrincipala problemă a specialiştilor puşi să găsească sursa poluării de pe Crişul Repede a fost faptul că sesizarea s-a făcut la 48 de ore după incident, timp în care râul "însângerat" a fost spălat de apele venite din amonte. Dacă reclamaţia ar fi fost primită sâmbăta, inspectorii ar fi putut depista urmele substanţei poluante şi ar fi aflat mult mai repede ce anume s-a întâmplat pe râu. Lipsa de reacţie a martorilor incidentului e cu atât mai nejustificată cu cât unii au filmat şi fotografiat Crişul cel roşu, dovadă fiind imaginile publicate de Cotidianul. Un asemenea ins este bloggerul orădean Ciprian Alexei (foto), care s-a limitat doar să pozeze râul şi să posteze fotografia pe Facebook, fără a sesiza autorităţile, iar apoi - culmea - a criticat presa locală de lipsă de promptitudine.

Din acest motiv, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, le cere bihorenilor să anunţe prompt orice posibil incident pe cursurile de apă din judeţ. "Sesizarea se poate face oricând şi la orice oră, 24 de ore din 24, la numerele de telefon 0259-442.033, 0259-443.892, precum şi pe fax la 0259-444.237 şi 0259-242.064, sau pe e-mail la adresa dispecerat@dac.rowater.ro. O echipă este pregătită să intervină la orice oră cu echipamente specializate pentru depistarea surselor sau cauzelor care conduc la poluarea pe cursurile de apă", precizează Voloşeniuc.

Vezi ce părere are Bihorel despre poluarea de pe Criş pe www.bihorel.ro!