Din iarnă, comercianţii vor fi obligaţi să aducă pe piaţă doar ţigări care "ştiu" să se stingă singure dacă nu sunt fumate activ! Situaţia nu se aplica doar în România, ci la nivelul între­gii Uniuni Europene, potrivit legislaţiei aflate în vigoare.

Din 17 noiembrie, în absolut toate ţările Uniunii Europene ţigările "comune" vor fi interzise, fiind comercializate numai ţigările cu tendinţă redusă de aprindere, pentru a fi evitate incendiile pornite de la acestea, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.

Ţigara cu tendinţă redusă de aprindere este cea care respectă cerinţele impuse de standardele euro­pene, aceasta stingându-se sin­gu­ră dacă nu este fumată activ, înainte să ardă pe întreaga lungime, a explicat Cerbulescu, precizând şi că tendinţa de aprindere a ţigărilor va fi redusă, astfel încât să se minimizeze numărul incendiilor soldate cu decese, răniri şi pagube.

Autorităţile de supraveghere a pieţei din toate statele membre au obligaţia de a se asigura că toate ţigările comercializate pe piaţa comunitară vor fi sigure pentru consumator şi vor verifica respectarea conformităţii ţigaretelor cu standardele respective începând cu data de 17 noiembrie. Cerbulescu a mai spus că atât producătorii, cât şi distribuitorii trebuie să se asigure că pe piaţă sunt introduse produse sigure.

Potrivit şefului ANPC, punerea pe piaţa românească a ţigărilor care nu au tendinţă redusă de aprindere va duce la sancţionarea atât a pro­ducătorilor, cât şi a distribuitorilor. În caz contrar, producătorii care încalcă noile reguli riscă amenzi între 3.000 şi 30.000 de lei, iar distribuitorii ar putea fi amendaţi cu sume între 700 şi 7.000 de lei sau între 2.000 şi 4.000 de lei. În cazul în care pe piaţă se vor mai găsi după 17 noiembrie şi altfel de ţigări decât cele cu tendinţă redusă de aprindere, vor fi confiscate şi distruse.