În pragul iernii, timişorenii au primit o veste care le dă fiori: sistemul de termoficare din oraşul lor s-a oprit, după ce furnizorii de gaze au sistat serviciul, din pricina datoriilor acumulate de societatea locală. Deocamdată, Primăria Timişoara nu a identificat alţi furnizori.

Primarul Dominic Fritz a anunţat că rămân fără apă caldă şi căldură 50.000 de consumatori, dar şi spitalele din Timişoara, şi că aşteaptă soluţii de la Guvernul României.

„În urmă cu câteva minute, Delgaz a sistat distribuția pentru CET Centru, iar Eon a sistat furnizarea de gaz căre Colterm. Până acum 2 ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care din păcate ne-a dat un răspuns negativ”, a declarat Dominic Fritz marţi, într-o conferinţă de presă.

„Asta înseamnă că vor rămâne fără căldură și apă caldă 50.000 de consumatori. Dar și mai grav este că spitalele vor rămâne fără apă caldă și căldură. Situația e ceva mai bună la Spitalul Victor Babeș, care are o centrală proprie care va porni. Și Maternitatea Odobescu are centrală proprie care va porni. Știu că directorii de spitale fac apel la furnizorii de gaze să facă contract cu Colterm. Și eu fac acest apel. Am informat ministrul Energiei și prefectul. Suntem în continuare în discuții cu furnizorii”, a mai spus primarul.

Edilul din Timişoara aşteaptă soluţii de la Guvern, pentru că a cerut cărbune din rezerva de stat.

„Știu că vestea este devastatoare pentru mulți timișoreni. Pentru cei care suferă în spitale. Pentru medicii și asistentele medicale care oricum sunt epuizați în spitale. Pentru toți cei care stau acasă, care sunt în vârstă, care au copii mici, care lucrează de acasă. Vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioadă și să repornim căldura în Timișoara cât mai repede posibil”, a promis Dominic Fritz.

Primarul a mai spus că va majora tariful practicat de Colterm, care până acum a vândut energie termică sub preţul de producţie şi de aceea a acumulat datorii uriaşe. Potrivit lui Fritz, Colterm ar trebui să tripleze tarifele, ca să fie pe zero, dar primarul a propus, întâi, o dublare, ceea ce ar însemna un cost de 416 lei per mw/h.