Începând de joi, orădenii sunt invitaţii producătorului de bere Timişoreana la spus de poveşti. Nu orice fel, ci doar dintr-acelea care evocă Oradea de odinioară, mai precis cea din perioada interbelică, această provocare făcând parte din campania "Cinstim povestea Oradiei".

Prima acţiune demarată în cadrul acestei campanii a fost vernisarea unei expoziţii de fotografii din Oradea interbelică în Gara Mare a oraşului, poze ce prezintă clădiri emblematice pentru oraş.

Apoi, timp de şase săptămâni, adică între 10 septembrie şi 15 octombrie, în fiecare vineri seară la Grădina de vară Oradea (strada Iosif Vulcan nr. 1), orădenii sunt invitaţi să evoce poveşti de altădată alături de ofiţeri de epocă, să urmărească piese de teatru semnate de I.L. Caragiale şi jucate de actorii Trupei Iosif Vulcan, dar şi să participe la concursuri de karaoke pe melodii specifice vremurilor trecute, adică romanţe. De asemenea, pe 11 şi 25 septembrie, între orele 20 şi 22, orădenii pot să vizioneze reprezentaţii teatrale şi în pasajul Vulturul Negru.

Ambasadorul acestei campanii este istoricul timişorean Adrian Majuru, cel care a şi provocat orădenii să participe la un concurs de eseuri despre oamenii şi locurile de demult. "Vechiul oraş nu a dispărut. Clădirile le putem admira şi azi. Oamenii sunt aceia care s-au schimbat. Preocupările cotidiene, opţiunile de viaţă, atitudinea faţă de celălalt sunt diferite faţă de ceea ce se întâmpla în urmă cu o sută de ani şi astfel de schimbări sunt fireşti", a spus Majuru.

Timişoreana se doreşte un vehicul în timp care păstrează pentru viitor poveştile vechi, astfel că orice orădean e invitat să devină un jurnalist şi să scrie un eseu, pornind de la una din pozele publicate pe site-ul campaniei, www.povesteaorasuluitau.ro. De altfel, pe acelaşi site se găseşte regulamentul complet al competiţiei, precum şi premiile.