Victimele Holocaustului vor fi comemorate pentru prima dată în noul complex muzeal dedicat istoriei evreilor, inaugurat în decembrie pe strada Primăriei, în Sinagoga Aachvas Rein.

Evenimentul va avea loc dumincă, debutul fiind programat la ora 10, cu un moment de rugăciune oficiat de rabinul Comunităţii Evreieşti din Oradea. La ora 11 se vor aprinde lumânări în memoria celor care au murit în lagărele naziste, iar de la ora 12 va avea loc o activitate denumită "Copacul Memoriei". Doritorii vor fi invitaţi să scrie un mesaj pe un suport în formă de Stea a lui David, pe care apoi îl vor așeza în copacul luminat dedicat evreilor morți în Holocaust.

La ora 15 va avea loc un atelier de lectură, urmând să se citească pagini din jurnalul Évei Heyman, "Am trăit atât de puţin". Pe lângă acestea, între orele 13 şi 16, pentru doritori se vor organiza ghidaje în cadrul expoziţiei despre deportarea evreilor din Oradea.

Tot duminică, Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural va lansa Proiectul "Ambasadorii Memoriei", dedicat elevilor orădeni din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a.

Muzeul istoriei evreilor este dispus pe două paliere. La parter este prezentată activitatea evreilor orădeni, dar şi contribuţia lor în dezvoltarea oraşului, fiind vorba despre cele mai reprezentative palate orădene carora le-a aparţinut evreilor. Apoi, la etaj, este prezentat destinul nemilos al celor peste 30.000 de evrei din Oradea care au fost deportaţi şi exterminaţi în lagărele naziste. 

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este sărbătorită în fiecare an în data de 27 ianuarie, cu scopul de a-i omagia pe cei care au murit în lagăre, dar şi de a le aduce aminte oamenilor prezentului cele întâmplate, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai petreacă.