Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, în colaborare cu Ansamblul Folcloric Auşana şi Şcoala de arte Francisc Hubic organizează pe 5 şi 6 noiembrie ediţia a V-a a Festivalului-concurs interjudeţean "Cântec mândru de pe Criş".

"Fesitvalul are ca scop descoperirea şi promovarea de noi talente, păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor noastre culturale, precum şi punerea în valoare a cântecului şi portului popular din diferite zone folclorice ale ţării", au anunţat organizatorii.

Aceştia îi invită pe cât mai mulţi tineri din ţară să se înscrie în concursul care se va desfăşura pe două categorii de vârstă, una dedicată interpreţilor cu vârste între 8 şi 15 ani, respectiv cealaltă pentru artiştii cu vârste între 16 şi 28 ani.

Doritorii pot face acest lucru trimiţând fişa de concurs (care poate fi descărcată de pe site-ul culturabihor.ro, respectiv procurată de la centrele judeţene de promovare a culturii tradiţionale din ţară) şi partitura pentru piesa cu acompaniament orchestral până pe 25 octombrie către CJCPCT Bihor sau direct dirijorului Liviu Buţiu (liviubutiu@yahoo.com).

Apoi, preselecţia va avea loc pe 5 noiembrie în sala de spectacole "Florica Ungur" (Piaţa Ferdinand nr. 4), urmând ca atunci concurenţii să şi achite 30 de lei, taxa de înscriere.

"Concurenţii vor pregăti, atât pentru preselecţie cât şi în concurs două piese muzicale, una fără acompaniament (doină, baladă, cântec doinit) şi una ritmată, cu acompaniament orchestral, specifice zonei pe care o reprezintă. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Rapsodia Bihoreană condusă de prof. Liviu Buţiu", precizează organizatorii.

Cheltuielile de transport vor fi suportate de concurenţi sau de instituţiile care trimit interpreţii la concurs, în timp ce cele privind cazarea şi masa pentru concurenţii rămaşi în concurs, din afara judeţului vor fi suportate de organizatori. "Însoţitorii concurenţilor minori care solicită cazare, vor achita 50% din contravaloarea acesteia", precizează gazdele.

Cei rămaşi în concurs după preselecţii, vor urca, vineri, 6 noiembrie, pe scena Filarmonicii de Stat Oradea. Câştigătorul trofeului va lua cu el acasă şi 1.000 de lei. Premiul I este în valoare de 600 lei, premiul al doilea 400 lei, respectiv premiul al treilea 200 lei, la categoria 8-15 ani, respectiv 800, 600 şi 400 lei pentru categoria de vârstă 16-28 ani.

Festivalul de la Oradea va fi filmat de o televiziune locală şi de una cu specific folcloric, iar pe scenă vor urca, în cadrul unor mici recitaluri, între alţii, Florica Bradu, Vasile Coca şi Tiberiu Ceia.