Ajunsă la cea de-a 15-a ediţie în 10 ani de la înfiinţare, tabăra de vară Medical Adventure School in Holiday (MASH) va găzdui, în perioada 3-10 august, peste 50 de studenţi din toate zonele ţării. Aceştia au fost selectaţi din peste 220 de candidaţi, care s-au înscris pentru participare.

Organizată de Asociaţia SARTISS şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO), tabăra va avea loc în Poiana Glăvoi din zona Padiş şi îşi propune să-i introducă pe tineri în ceea ce înseamnă medicina de urgenţă în zonele montane, aceştia învăţând de la lectori veniţi din toată ţara.

"Activităţile taberei vor fi variate, în special legate de tehnici de salvare în situaţii speciale, atât pe partea teoretică cât şi pe cea practică", a declarat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD şi în acelaşi timp preşedintele Asociaţiei SARTISS, joi, într-o conferinţă de presă.

Astfel, cei peste 50 de studenţi vor căpăta cunoştinţe medicale precum tehnici de resuscitare şi prim-ajutor cât şi cunoştinţe despre salvarea pe munte, cum ar fi coborârea pe o pârghie în peşteră, orientarea turistică şi trecerea peste pârâuri şi prăpăstii. Totuşi, cursanţii se vor putea bucura şi de frumuseţile Munţilor Apuseni aventurându-se pe trasee însoţiţi de salvatori montani.

La sfârşitul stagiului de pregătire, cursanţii vor participa, în echipe mixte, la un concurs care le va testa toate cunoştinţele acumulate pe parcursul MASH.

În paralel, în cadrul taberei va exista şi un program de exerciţii şi antrenamente ale profesioniştilor, adică ale salvamontiştilor şi personalului medical, care, la mijlocul taberei, vor face o demonstraţie de exerciţiu de salvare aeriană, cu ajutorul unui elicopter.

MASH este organizată de Asociaţia SARTISS şi ASMO în colaborare cu SMURD, Universitarea Oradea şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Ce-a de-a 15-a ediţie a proiectului MASH este finanţată parţial de Consiliul Local Oradea.