Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România organizează, la finalul săptămânii, o nouă ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului "Slovac Mládežnícky Folklórny Čerpotok" la care vor participa mai multe ansambluri sosite în Bihor din diferite ţări europene.

Festivalul, care va avea loc în localitatea Valea Cerului (comuna Suplacu de Barcău), are ca scop păstrarea şi promovarea folclorului autentic slovac.

Şi în cadrul ediţiei a XIII-a a evenimentului pe scenă se vor prezenta mai multe ansambluri tradiţionale slovace din Bihor, precum "Cerovina" (ansamblu gazdă), "Lipka", din Budoi, comuna Popeşti şi "Ďatelinka" din Vărzari, comuna Popeşti.

De asemenea, tradiţiile vor fi prezentate şi de ansambluri din alte judeţe şi din străinătate, din ţări precum Serbia, Croaţia, Slovacia şi Polonia.

Festivalul internaţional va debuta sâmbătă, 15 iulie, ora 17, cu sosirea invitaţilor, urmată de la ora 18 de o paradă a costumelor tradiţionale slovăceşti, respectiv de deschiderea festivă, de la ora 18.30. De la ora 19, în Valea Cerului va începe festivalul propriu-zis cu spectacolul ansamblurilor invitate, urmat, de la ora 21.30, de un bal pentru tineri.

Duminică, 16 iulie, după participarea la o slujbă religioasă, de la ora 15 va începe partea a doua a festivalului cu noi momente artistice ale ansamblurilor participante.