Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primele concluzii ale Bursei Generale a Locurilor de Muncă organizată de instituţie vinerea trecută, simultan cu evenimente similare în mai multe oraşe din ţară.

Tineret majoritar

Statistica celor peste 1.800 de bihoreni care şi-au căutat un loc de muncă la bursă arată că majoritatea, mai precis 32% din ei, sunt persoane cu vârste între 25 şi 35 de ani.

Totodată, 19% din participanţi au vârste de până în 25 de ani, ceea ce arată că jumătate din bihorenii care s-au dus la bursă sunt tineri cu vârste de cel mult 35 de ani. De asemenea, 24% din participanţi au vârste peste 45 de ani, iar un sfert au între 35 şi 45 de ani.

Întrebat dacă acel sfert de participanţi cu vârste peste 45 de ani au şanse să se mai integreze pe piaţa muncii, Békési spune categoric da. "Multe societăţi caută personal experimentat, calificat, iar astfel de angajaţi regăsim în rândul celor trecuţi de 45 de ani", a explicat Békési Csaba.

Judeţ fruntaş

Evenimentul s-a caracterizat printr-un număr record de firme participante, 67, din care 63 de angajatori direcţi şi patru firme specializate în recrutarea forţei muncă. În total, societăţile au oferit 965 de locuri de muncă, cu 88% mai multe decât la bursa similară din 2013.

"La nivel naţional, ca şi angajatori participanţi, ne-am situat pe locul al doilea după Agenţia Municipală Bucureşti, unde au fost 146 de angajatori. Ca şi număr de locuri de muncă oferite, ne-am situat pe locul trei din ţară, după Bucureşti şi Cluj", a declarat directorul.

Dat fiind că se apropie sezonul estival, locurile de muncă din sectorul turismului au reprezentant 13% din totalul ofertei. "În acelaşi timp, au fost foarte puţine locuri de muncă în domenii în care mulţi tineri s-au format în ultimii ani. De exemplu, au fost trei posturi de economişti şi niciunul pentru jurişti", a spus Békési.

Din totalul job-urilor scoase la mezat, 212 au fost în Parcul Industrial Eurobusiness, iar doar 35 din acestea se adresau absolvenţilor de studii superioare. "Din totalul ofertei pentru absolvenţi de studii superioare, 45% reprezintă locurile de muncă din domeniul tehnic", a precizat şeful AJOFM Bihor.

Peste o lună, AJOFM Bihor va deţine şi datele concrete vizavi de succesul bursei, mai precis câţi dintre participanţi şi intervievaţi au reuşit efectiv să se angajeze. Primele informaţii arată că la eveniment s-au ţinut 2.14 de interviuri şi peste 800 de persoane au fost selectate pentru angajare. Rămâne de văzut dacă din aprilie ei vor şi figura ca salariaţi, nu ca şomeri.