Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a organizat vineri două mari evenimente, menite să-i mai scoată din rutină pe copiii şi tinerii din centrele de plasament.

Unul dintre evenimente, "Ziua Mărului - Ziua Sănătăţii", a testat abilităţile culinare a zeci de tineri şi copii din sistemul de asistenţă şi protecţie socială. Ei au trebuit să gătească un fel de mâncare ce să aibă ingredient principal mărul. Fie că au făcut prăjitură cu mere răzuită, tartă cu mere ori că au copt sau caramelizat merele, tinerii şi-au dovedit creativitatea, spre deliciul angajaţilor centrelor de plasament, care au putut gusta din tot ce au pregătit tinerii. La această activitate au participat copiii din Centrul de Plasament nr. 2, Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii, Centru de primire în regim de urgenţă pentru copii abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi şi din Centrele de Plasament pentru copii cu dizabilităţi nr. 1, 2, 3 şi 4.

După ce şi-au prezentat creaţiile culinare, copiii s-au lăudat şi cu cele artistice, desene şi obiecte decorative, care au avut ca temă tot mărul. Ultima acţiune a manifestării a fost plantarea de meri la fiecare unitate de asistenţă socială participantă.

Tot vineri, alţi tineri din centrele de plasament au participat la turneul de fotbal Cupa Toamna Orădeană, organizată de DGASPC Bihor şi Direcţia de Sport şi Tineret, competiţie aflată la a cincea ediţie. În concurs s-au înscris opt echipe: a Centrului de plasament nr. 2 Oradea, a Centrului de plasament pentru copii cu dizabilităţi Popeşti, a Liceului cu Program Sportiv Bihorul, a Centrului Şcolar pentru educaţie incluzivă Orient, a Grupului Şcolar Ioan Bococi, a Grupului Şcolar George Bariţiu, a Centrului Şcolar pentru educaţie incluzivă Tileagd şi a Centrului de plasament din Berettyoujfalu, Ungaria.

Cei mai buni fotbalişti s-au dovedit tinerii de la Centrul de plasament nr. 2 din Oradea, în timp ce pe locul doi în clasament s-a plasat echipa tinerilor maghiari, iar pe locul trei cea a Grupului Şcolar Ioan Bococi.

"Turneul de fotbal are ca scop socializarea copiilor aflaţi în centrele de plasament cu alţi tineri. Prin participarea la astfel de competiţii, au posibilitatea să experimenteze regulile fair-play-ului, să deprindă noi abilităţi de convieţuire şi relaţionare în comunitate şi să se bucure de gustul succesului, obţinut prin dăruire, spirit de echipă şi sportivitate", precizează Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC.