Proiectul "Un tânăr implicat, un tânăr mai bogat" are ca scop dezvoltarea atitudinii civice şi a simţului filantropic a tinerilor din Oradea, prin încurajarea implicării acestora în actele de caritate.

Iulia Iova, asistent coordonator al proiectului, afirmă că acesta se desfăşoară în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie, timp în care reprezentanţii Asociaţiei Caritas Eparhial organizează întâlniri cu 8 ONG-uri care fac, printre altele, şi voluntariat, şi vor fi organizate patru seminarii de formare în acest domeniu pentru studenţii Universităţii. Totodată, vor fi împărţite şi pliante care să dea explicaţii despre acţiunea de voluntariat.

Grupul ţintă îl reprezintă în special studenţii cu vârste între 19 şi 29 de ani şi se estimează că beneficiarii vor fi circa 3.000 de tineri. "Proiectul este finanţat de Consiliul Local Oradea şi e în valoare de 4.000 de lei. 20% reprezintă contribuţie proprie", a declarat Iulia Iova. "Scopul e de a arăta că oricine poate fi voluntar, nu contează vârsta şi nici ocupaţia", a subliniat tânăra.

La rândul ei, Ana-Maria Lazăr, coordonatorul proiectului, a pus pe tapet o carenţă în acest domeniu, şi anume aceea că orădenii nu sunt destul de bine informaţi în ce priveşte voluntariatul, iar iniţiativa "Un tânăr implicat, un tânăr mai bogat" are menirea să le rezolve. "Există o acută lipsă de informare în ce priveşte voluntariatul. Cetăţenii, şi mai ales tinerii, s-ar implica, dar nu li se oferă informaţii elementare ca de pildă unde li se permite să facă voluntariat", a spus Ana-Maria.

Asociaţia Caritas Eparhial are în prezent aproximativ 120 de voluntari, de toate vârstele, iar cei care sunt interesaţi de aceste activitaţi sunt invitaţi oricând să li se alăture.