Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, nu mai puţin de 1.300 de tineri au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au luat halucinogene, iar unii dintre ei chiar au murit.

"Consumul plantelor etnobotanice este mai periculos decât cel al drogurilor, pentru că nu sunt cunoscute toate efectele asupra organismului uman şi în aceste situaţi, nu există experienţă medicală privind tratamentul etiologic (care să combată cauza) de administrat pentru anihilarea efectelor acestora", se arată într-un comunicat al DSP.

"Etnobotanicele" acţionează asupra creierului uman, iar printre efectele secundare se numără ameţelile, anxietatea, halucinaţiile, stările de confuzie, diminuarea atenţiei, durerile de cap, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.

Deşi în luna februarie Guvernul dădea o Ordonanţă de Urgenţă care să interzică vânzarea şi consumarea lor, mai nou au apărut alte "magazine de vise", care comercializează substanţe ce nu sunt cuprinse în actul normativ. "Date fiind efectele dramatice asupra sănătăţii celor care le consumă, DSP sfătuieşte populaţia să nu utilizeze substanţele etnobotanice, recomandate de furnizori şi care nu se află pe lista din acte normative în vigoare", se mai precizează în informare.

Ordonanţa de Urgenţă 6/2010 dată în luna februarie de Guvern prevede pedepse între trei şi 20 de ani de închisoare pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare şi distribuirea substanţelor interzise. Practic, ea aduce o completare Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, adăugând la lista substanţelor interzise încă 36. Actul are un amendament care permite actualizarea permanentă a "inventarului" plantelor halucinogene.