De Ziua Naţională a Ungariei, mai mulţi tineri din Noua Gardă Maghiară de dincolo de graniţă împreună cu Tinerii Maghiari din Transilvania (TMT), inclusiv orădeni, s-au adunat în faţa statuii paşoptistului maghiar Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii.

Potrivit presei locale, liderul orădean al TMT, Lovassy Cseh Tamas, şi-a început discursul vorbind despre geneza daco-romană, despre care a spus că este "un scenariu de Hollywood", adică inventată. Tot el a mai spus că, ajunşi în Transilvania unde ungurii erau stăpâni, românii s-au înmulţit necontrolat şi au "furat" libertatea ungurilor.

În finalul discursului, Lovassy a cerut liberate, limbă şi universitate proprie pentru maghiarii din Ardeal.

În afară de tinerii maghiari, la eveniment au participat doar poliţiştii care au supravegheat manifestarea, dar niciun membru al UDMR Bihor.

Garda Maghiară este o grupare extremistă înfiinţată de partidul Jobbik în 2007, cu scopul de a apăra Ungaria pe plan fizic, moral şi intelectual. La finalul anului 2008, însă, instanţele maghiare au decis că gruparea este ilegală, deoarece liderii săi au o retorică rasistă şi xenofobă, vizând în principal ţiganii şi românii.