Sute de oameni, marea majoritate tineri, chiar adolescenţi, s-au adunat şi joi seară în Parcul 1 Decembrie din Oradea, în jurul orei 19, cerând încă o dată schimbarea clasei politice, ca urmare a incendiului devastator din clubul bucureştean Colectiv.

Participanţii, la început în număr de aproximativ 300, au scandat mesaje precum "Vrem schimbare totală, nu parţială!", "Jos Parlamentul", "Corupţia ucide", "Ultima soluţie încă o revoluţie", "Bucureşti nu uita, Oradea-i de partea ta" sau "Am sta acasă dar corupţii nu ne lasă" şi au adus cu ei afişe cu mesaje împotriva politicienilor, în care cer eliminarea corupţiei din sistem.

Ei spun că au ieşit în stradă pentru că îşi doresc un viitor mai bun la ei în ţară. Câţiva poartă steaguri tricolore dar şi fluiere şi vuvuzele, pentru a-şi face auzite mesajele.

Oradenii, din nou in strada!

Posted by Bihoreanul on Thursday, November 5, 2015

Joi seară, manifestanţii au autorizaţie din partea autorităţilor, obţinută de un student la Teologie în anul 3, care şi-a asumat organizarea evenimentului. Gestul e cu atât mai lăudabil cu cât Biserica Ortodoxă a fost aspru criticată pentru modul în care preoţii şi însuşi patriarhul s-au raportat la tragedia din Club Colectiv.

După cum se ştie, la începutul săptămânii, Patriarhul Daniel a avut o reacţie nervoasă, afirmând că mai bine lumea s-ar duce la biserică să se roage, decât să meargă la discotecă.

De la distanţă, ei sunt supravegheaţi de mai multe echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei. La locul manifestării a sosit, la fel ca în seara de miercuri, şi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.

Protestatarii au plănuit să pornească într-un marş paşnic prin oraş, coborând pe strada Primăriei, până pe Bd. Dacia - Bd Decebal - Parcul Petofi - str. Repubiicii şi revenind în Parcul 1 Decembrie.

UPDATE:

Organizaţi şi implicaţi

Spre deosebire de seara precedentă, tinerii au fost mult mai organizaţi. Înainte să părăsească Parcul 1 Decembrie, orădenii - al căror număr crescuse între timp la circa 1.000 - au ascultat şi aprobat prin aplauze o listă de cerinţe şi nemulţumiri prezentată de unul dintre adolescenţii din grupul de organizatori.

Tinerii au cerut, aşadar, un parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, introducerea votului electronic, ridicarea imunităţii parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori, dizvolvarea CNA şi "refacerea acestei instituţii cu oameni credibili". "Ne-am săturat de Leo de la Strehaia!", a spus liceanul care a citit lista nemulţumirilor, stârnind aplauze şi chiote puternice din partea celorlalţi protestatari. 

De asemenea, manifestanţii au cerut "anchetarea marilor abuzuri ale Guvernului Ponta, finalizarea tuturor dosarelor fierbinţi ale ultimilor 26 de ani, Revoluţia, mineriadele, devalizarea băncilor" precum şi "un Guvern tehnocrat". 

Tot în Parcul 1 Decembrie, orădenii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.

În jurul orei 20, cei circa 1.000 de orădeni au pornit pe traseul prestabilit, nu înainte însă de a fi informaţi că nu au voie să participe la marş cu sticle cu pietricele şi nici cu alcool. De altfel, în ciuda vârstei lor, tinerii şi adolescenţii care au organizat şi condus protestul s-au dovedit a fi pregătiţi pentru un asemenea eveniment. 

Asta chiar dacă, la un moment dat, au luat prin surprindere forţele de ordine. Când s-au apropiat de intersecţia străzii Jean Calvin cu Primăriei, liderii protestului au luat-o brusc la fugă în faţa coloanei. Ei s-au oprit pe şosea înspre restaurantul Queens şi s-au luat de mâini pentru a forma un cordon uman, dorind ca astfel să le arate celorlalţi protestatari că trebuie să o ia în jos pe strada Primăriei şi nu pe străduţa lăturnalnică de lângă Queens.

Jandarmii şi poliţiştii care-i însoţeau i-au oprit. "Copii, nu mai alergaţi aşa în faţă, căci ceilalţi nu ştiu de ce faceţi asta şi se iau după voi", le-a spus părinteşte unul dintre poliţişti, asigurându-i că forţele de ordine îi vor îndruma pe toţi participanţii pe traseul dinainte stabilit.

"București, nu uita, Oradea-i de partea ta!"

Posted by Bihoreanul on Thursday, November 5, 2015

"Vrem inteligenţă!"

Pe traseu, protestatarii s-au făcut auziţi scandând tare mesaje precum "Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", "România trezeşte-te!", "Bucureşti, nu uita, Oradea-i de partea ta!", şi, chiar în dreptul Bisericii cu Lună şi Catedralei Sfântul Nicolae: "Vrem spitale, nu catedrale". Totodată, aproape pe tot parcursul marşului de protest, participanţii au huiduit actuala clasă politică.

În jurul orei 22, orădenii au ajuns înapoi în Parcul 1 Decembrie după ce, timp de circa două ore, au străbătut câteva zone importante din oraş. Întorşi la Statuia Ostaşului Român, al cărei soclu este plin cu lumânări aprinse în memoria victimelor din incendiul de la Clubul Colectiv, tinerii au continuat scandările: "Cinste pompierilor!", "Vrem inteligenţă, nu incompetenţă!" şi "Afară cu javrele din ţară!".

În fine, orădenii au mulţumit, prin aplauze, Jandarmeriei şi Poliţiei, care i-au însoţit pe tot traseul, asigurându-le protecţia, şi au anunţat că se întâlnesc şi mâine pentru un nou protest tot în Parcul 1 Decembrie. Traseul va fi anunţat vineri în jurul prânzului pe reţelele de socializare.