"Oradea-Nagyvarad 2020" este titlul proiectului lansat luni de Fundaţia Albin din Oradea. În cadrul unei conferinţe de presă, luni la prânz, la sediul organizaţiei, reprezentanţii fundaţiei au lansat o provocare tuturor tinerilor din municipiu care vor să contribuie cu idei la transformarea oraşului lor în următorii 8 ani.

"Proiectul Oradea 2020 se doreşte a oferi un instrument de lucru pentru toţi tinerii din Oradea care se simt atraşi de ideea de a contribui la formarea viitorului localităţii în care trăiesc", a declarat Bordas Szabolcs, coordonatorul de proiect.

Proiectul este menit de a capacita şi cointeresa grupuri de tineri pentru a-şi promova propriile idei de proiecte pentru dezvoltarea Oradiei. Practic, totul se desfăşoară online, pe siteul www.oradea2020.ro, disponibil tot de luni, unde se pot înscrie grupuri de tineri între 4 şi 8 cu vârste între 15 şi 25 de ani.

Cei înscrişi vor participa la un concurs derulat exclusiv online, în care ideile sau proiectele fiecărei echipe vor fi evaluate de fundaţie şi apoi clasate în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi: valoarea lor, gradul de importanţă pentru dezvoltarea Oradiei ori posibilităţile practice de a fi puse în practică.

De precizat însă că proiectele pe care le pot promova echipele trebuie să subscrie tematicilor propuse de iniţiatori. Prima temă de lucru va fi "Cum aţi vrea să fie Oradea în 2020 din punct de vedere cultural?", care va fi lansată marţi şi va fi analizată în data de 3 decembrie, zi în care fundaţia va publica pe site rezultatele concursului. Următoarele teme vor fi protecţia mediului, educaţie şi grupuri vulnerabile, subiecte considerate de larg interes public şi care vor fi provocările lansate de fundaţie tinerilor din Oradea.

"Fiecare tematică în parte este un fel de temă de casă pentru echipele participante, care vor avea la dispoziţie câte 10 zile pentru a elabora un proiect propriu ori o idee despre cum ar dori să fie Oradea anilor 2020 din punct de vedere al culturii, spaţiilor verzi, educaţiei... Vrem să atragem interesul cât mai multor tineri pentru acest concurs", a spus Nagy Glenda, unul dintre managerii de proiect.

Iniţiatorii proiectului se aşteaptă la un grad ridicat de implicare a tinerilor şi la o participare de minim 100 de persoane.

Coordonatorului de proiect Boldas Szabolcs s-a declarat convins că va găsi în rândurile tineretului orădean idei atractive şi pertinente pentru dezvoltarea Oradiei, recunoscând însă că deocamdată nu ştie ce pârghii se pot găsi pentru ca acestea să şi poată fi puse în aplicare de municipalitate.

Proiectul Oradea 2020 se derulează până în februarie 2012 şi are valoarea de 10.000 de euro. Acesta e realizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Bihor şi cu Asociaţia Studenţilor Maghiari din Oradea, care asigură diseminarea, dar şi promovarea sa în mediile şcolare şi universitare, pentru un mai larg impact în rândul tinerilor şi capacitarea acestora în a deveni participanţi ai concursului de idei.