15 membrii ai organizaţiei de tineret a Partidului Social-Democrat Bihor au protestat vineri la ora 15 în faţa unui "magazin de vise" din Pasajul Vulturul Negru, cerând interzicerea comercializării substanţelor etnobotanice. Concomitent, în toate oraşele reşedinţă de judeţ din ţară, organizaţiile similare, au protestat în acelaşi fel.

"Este o formă silenţioasă de protest. Nu vrem să dăm exemple de comportamente negative, ci doar să subliniem că nu e bine ca aceste substanţe să fie vândute", a spus Emilian Pavel, preşedintele tinerilor PSD-işti din Bihor.

Protestul face parte dintr-o serie de acţiuni iniţiate de PSD-işti, una dintre acestea fiind şi depunerea unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care comercializarea sau distribuirea produselor de tip etnobotanice ar fi interzisă şi sancţionată pe raza municipiului Oradea. Proiectul a fost depus pe 30 noiembrie la registratura Consiliului Local de către consilierii locali Bogdan Hossu (PSD) şi Szabo Joszef (UDMR).

Următorul pas pus la punct de tinerii din partidul social-democrat în procesul de oprire a consumului de etnobotanice ar fi înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru Produse Aromatice şi de Sinteză care să monitorizeze apariţia noilor substanţe.