Închise încă din toamna anului 2017, când mezociclonul care a lovit judeţul Bihor a pus la pământ suprafeţe mari de păduri, traseele turistice care duc spre cascadele Laia şi Săritoarea Ieduţului, pe Valea Iadului, au fost redeschise.

Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a atras finanţare pentru a reda vizitatorilor libertatea de a explora ţinutul cascadelor din Munţii Apuseni.

În proiectul „Împreună pentru ape şi peşti”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, demarat în luna mai şi ajuns acum la final, au fost degajate cele două trasee, cu marcaj cruce roşie, de pe circuitul Valea Iadului – Părăuța-Poiana lui Ilie – Valea Iadului.

„Atenție, circuitul cascadelor (marcat cu punct roșu) rămâne închis între Valea de Runc (dinspre Coada Lacului) și Cascada Laia (Miss), volumul lemnului doborât fiind foarte mare pe porțiunea respectivă de traseu!”, a transmis Aqua Crisius.

În acelaşi proiect, a fost refăcut traseul tematic ”O zi din viața unui păstrăv”, realizat tot în anul 2017 și care acum a primit o nouă înfățișare.

Toate cele opt panouri au fost înlocuite, iar turiştii vor putea citi informaţii atractive şi interesante despre aria protejată.

Proiectul are o valoare totală de 27.902 lei, din care contribuția APS Aqua Crisius a fost de 5.607 lei.