Probabil cea mai veselă sărbătoare a anului, Crăciunul va fi sărbătorit şi iarna aceasta în piaţa publică a Oradiei, nu doar în casele orădenilor.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada 29 noiembrie - 26 decembrie şi se anunţă unul bogat, căci va avea decoruri de poveste, bunătăţi, dar şi un trenuleţ pentru copii, o roată-carusel şi, bineînţeles, un brad înalt, împodobit chiar în mijlocul pieţei. Micuţii vor avea şanse destule să-l cunoască pe Moş Crăciun, iar împreună cu familiile vor putea să se bucure de concerte de colinde şi muzică de sărbătoare.

Crăciun pe patine

Marea deschidere a Târgului de Crăciun este programată vineri, de la ora 18, când vor fi aprinse şi luminile de sărbătoare, atât în Piaţa Unirii cât şi în alte zone din Centrul Oradiei. În continuare, târgul va fi deschis între orele 14 şi 21, de luni până joi, respectiv între orele 12 şi 22, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Organizatorii, mai precis APTOR (Visit Oradea) şi Primăria, au pregătit decoruri de vis. Piaţa centrală a oraşului a fost ornată cu un brad înalt, cu mii de luminiţe, o roată-carusel albă de dimensiuni mari, adusă pentru prima oară în Oradea, precum şi cu o mulţime de căsuţe din lemn în care vizitatorii vor găsi bunătăţi şi cadouri, precum şi băuturi de iarnă, cum ar fi vinul fiert, menite să le ţină de cald. „Mirosul de scorţişoară şi turtă dulce va fi prezent în fiecare colţişor al Pieţei Unirii, pentru a le aminti tuturor de copilărie”, promit organizatorii. De asemenea, la târg va fi amenajat un patinoar şi un trenuleţ.

În vizită la Moşu’

Mai mult, micuţii vor putea participa la ateliere de creativitate, unde vor picta suveniruri şi decoraţiuni de Crăciun. Cei care au fost cuminţi şi vor să-i spună lui Moş Crăciun lista de dorinţe pentru Noaptea de Ajun, îl pot întâlni pe bătrânul cel bun în căsuţa lui, care va fi amenajată lângă bradul din Piaţa Unirii.

Moşul va poposi acolo pe 29 noiembrie, 30 noiembrie şi 1 decembrie, între orele 18-20, apoi pe 5 decembrie, între orele 16 şi 18, pe 6 decembrie, între orele 17 şi 19, pe 13 şi 14 decembrie, între orele 18 şi 20, precum şi pe 15 decembrie, între orele 17 şi 20. Bătrânul de la Polul Nord va mai opri la Oradea şi pe 19 decembrie, între orele 19 şi 21, pe 20 decembrie, între orele 17 şi 19, pe 21 decembrie, între orele 16 şi 18, şi, în fine, pe 22 decembrie, între orele 15 şi 18.

Colinde şi gospel

Pe o scenă amplasată în Piaţa Unirii, mai multe coruri de colindători, ansambluri populare şi interpreţi talentaţi vor aduce ceva din magia sărbătorilor prin recitalurile lor, programate în cele mai multe dintre serile Târgului de Crăciun. „Şi Ansamblul Bihorul ne va vizita în Piaţa Unirii cu spectacole speciale de datini şi tradiţii bihorene de Crăciun şi colinde pe uliţa satului”, transmit organizatorii.

Orădenii vor avea parte, în weekend-uri, şi de concerte ale unor invitaţi de seamă din ţară şi din străinătate, toate programate cu începere de la ora 20. În prima seară a evenimentului vor urca pe scenă cei de la Jazzapella, o trupă versatilă cu un stil unic care combină ritmurile de jazz cu muzica pop. În a doua seară orădenilor le va cânta Nicoleta Nucă, iar duminică îi vor putea asculta pe membrii corului Harlem Gospel, care vor veni tocmai din New York pentru a susţine un concert cu muzică gospel.

Hruşcă la Oradea

Cel de-al doilea weekend al Târgului de Crăciun programează alte trei concerte. Vineri, de Moş Nicolae, pe scenă va urca Paula Seling, în timp ce sâmbătă şi duminică vor concerta Proconsul şi orchestra de suflători profesionişti Oradea Wind Ensemble. 

Seria evenimentelor muzicale va continua pe 13 decembrie cu un spectacol susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana”, iar în 14 decembrie pe scena orădeană va urca Ştefan Hruşcă, probabil cel mai cunoscut colindător român, deşi locuieşte de mulţi ani în Canada. Programul artistic al Târgului de Crăciun se va încheia cu un concert semnat de Mircea Rusu Band şi programat pe 22 decembrie, de la ora 20.

Bucuriile Crăciunului vor putea fi gustate, deci, din plin la Oradea. Mai rămâne ca orădenii să se lase purtaţi în ţinutul magiei...