După ce în ultimii doi ani miliardarul Ion Ţiriac şi-a amenajat un alt domeniu de vânătoare, în satul Ersig, comuna Varmeş, judeţul Caraş-Severin, unde acesta şi influenţii săi prieteni din politică şi afaceri au şi mers luna trecută să doboare cerbi, magnatul revine săptămâna aceasta şi în Bihor, unde continuă să folosească fostul domeniu de vânătoare al lui Nicolae Ceauşescu de la Balc, "specializat" în mistreţi.

"Am fost informaţi oficial că joi şi vineri vor avea loc două partide de vânătoare organizate de asociaţia domnului Ţiriac", a declarat marţi BIHOREANULUI dr. Remus Moţoc, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Numele invitaţilor lui Ţiriac din acest an este necunoscut, la fel ca numărul acestora. Anii trecuţi, însă, între vânătorii de la Balc au fost mai mulţi bogătaşi cu statut de oameni de afaceri, precum Wolfgang Porsche ori Klaus Mangold (fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler), Franz Rauch (industriaş al sucurilor) ori Wolfgang Bernhard (preşedintele Consiliului de Administraţie al Volkswagen) şi politicieni (începând cu fostul premier Adrian Năstase).

Anul trecut, presa centrală anunţa că Ion Ţiriac a renunţat la domeniul de la Balc din cauza costurilor mari, dar Ministerul Agriculturii a iniţiat o procedură de atribuire directă a fondului cinegetic în urma căreia fostul tenisman ar fi păstrat o suprafaţă de 1.157 hectare a fondului cinegetic, adică "ţarcul" împrejmuit în care sunt crescuţi mistreţii pentru "recoltare".

Dacă în primii ani de după sosirea la Balc a lui Ţiriac se spunea că vânătoarea de mistreţi va impulsiona investiţiile în zonă ale prietenilor acestuia, de-a lungul timpului singurul folos a rămas că – o dată pe an – un grup de localnici este plătit ca gonaci, pentru a împinge animalele în bătaia puştilor.

Pe de altă parte, de mai multe ori reprezentanţii unor asociaţii pentru protecţia animalelor au protestat faţă de "masacrele de la Balc", cerându-i lui Ţiriac oprirea acestora.