Tradiţionala vânătoare de mistreţi de la Balc, organizată an de an de omul de afaceri Ion Ţiriac pe domeniul din Bihor, se va desfăşura, sâmbătă şi duminică, un echipaj al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor urmând să fie prezent pe tot parcursul evenimentului.

"Exact ca în fiecare an, vom avea un echipaj medical acolo pe tot parcursul evenimentului. Am încheiat cu ei un protocol, şi mâine şi poimâine (sâmbătă şi duminică - nr) o echipă de la noi va fi acolo (pe domeniul de la Balc - nr) să recolteze probe pentru efectuarea unor analize pentru depistarea unor boli precum trichineloza sau pestă porcină", a declarat vineri BIHOREANULUI dr. Remus Moţoc, şeful DSVSA Bihor.

Probele vor fi recoltate de medici chiar pe domeniul lui Ţiriac, analizele urmând să fie efectuate în laboratorul DSVSA, pe cheltuiala omului de afaceri.

În cazul în care analizele vor arăta că animalele au fost sănătoase, cea mai mare parte din carne va fi donată, la fel ca şi în anii trecuţi, unor centre de îngrijre a copiilor şi bătrânilor.

Deocamdată nu se ştie cine vor fi oaspeţii lui Ţiriac în acest an şi nici dacă aceştia vor sosi pe Aeroportul Oradea sau în Ungaria, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, pentru evitarea presei.

Potrivit comandantului Aeroportului Oradea, Gheorghe Paşc, în cursul zilei de vineri este programată să aterizeze o singură cursă charter, care nu aparţine însă companiei Ţiriac Air, dar numele pasagerilor nu sunt cunoscute. "Avem o singură cursă charter, planificată să aterizeze la 14.25 şi care vine de la Bucureşti, Otopeni", a declarat Paşc.

Cel mai probabil, la fel ca anii trecuţi, vineri seară oaspeţii lui Ţiriac în Bihor vor participa la o masă tradiţional românească, urmând ca vânătoarea mistreţilor să înceapă sâmbătă dimineaţă, iar pe parcursul zilei vor fi două goane. Duminică va avea loc o singură goană, după care participanţii vor face o fotografie de grup, iar apoi voi pleca spre case.

Anii trecuţi, printre invitaţi s-au numărat prinţul Dimitrie Sturdza sau omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dar şi George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold (DaimlerChrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, Inigo Herrera, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În 2012, în prima zi a vânătorii, militanţi din România şi din alte ţări ai Fundaţiei Vier Pfoten (Patru lăbuţe) s-au adunat în faţa porţii de acces pe domeniul de vânătoare, şi au protestat împotriva a ceea ce ei numeau un "masacru cinegetic". Activiştii au jucat tenis, sugerându-le invitaţilor lui Ţiriac că pot practica un sport paşnic, în locul vânătorii care anual se soldează cu uciderea a sute de animale.

oaspeti balc.jpgUPDATE:

Cursa care a aterizat la aeroport a adus la Oradea patru bărbaţi, care aveau cu ei valize în care se aflau, probabil, armele lor de vânătoare.

Oamenii au confirmat jurnaliştilor motivele prezenţei lor în Bihor şi au urcat fără prea multe comentarii în mai multe maşini de teren care îi aşteptau în faţa aeroportului, după care au pornit în trombă spre domeniul lui Ţiriac de la Balc.