Într-o conferinţă de presă susţinută joi, la sediul partidului, PDL-istul Radu Ţîrle, candidatul ARD în Colegiul 2 Senat (Aleşd-Beiuş-Ştei) s-a lansat într-un lanţ de critici la adresa foştilor săi colegi liberali din USL, spunând că, în urma unor vizite făcute în judeţ, a constatat că aproape toate lucrările pe care el le-a lăsat în desfăşurare pe când a plecat de la preşedinţia Consiliului Judeţean sunt de izbelişte.

Popa poate?

"Când am plecat eu de la Consiliul Judeţean, se lucra pe 8 din cele 10 drumuri judeţene. Astăzi nu se mai lucrează decât foarte anemic, pe drumul Bratca-Lorău, unde lucrează firma Selina, o firmă cu care dl Cornel Popa se pare că s-a înţeles şi se înţelege foarte bine. Nu se lucrează pe Tinca, nu se lucrează pe Tăşad-Copăcel-Şerghiş, nu se lucrează pe Sârbi-Burzuc, nu se lucrează pe atâtea alte lucrări. Iar - să ne înţelegem - drumul de Padiş, când eu am plecat de la CJ, era executat în proporţie de 84%", a spus Ţîrle, afirmând că, deşi liberalii promit multe, n-au reuşit nici măcar să ducă mai departe promisiunile sale.

PDL-istul a subliniat că el stă "cu fruntea sus" pentru tot ce a făcut în ultimii 8 ani pentru judeţ, cât a fost senator şi preşedinte al CJ Bihor, punând din nou "placa" de la alegerile locale: spargerea monopolurilor la nivel de judeţ, asfaltarea a 300 de kilometri din drumurile judeţene ori proiectul pentru modernizarea Aeroportului Oradea.

"O să fiu foarte curios şi o să monitorizeze câţi kilometri de asfalt o să pună dl Popa în aceşti 4 ani, că acuma are şi Guvern. Dar, deşi are Guvern, nu se lucrează nici la autostradă. Ieri am fost în zona Marghita, oamenii sunt foarte nemulţumiţi că n-au locuri de muncă, că terenurile sunt deranjate de lucrări, că sunt investiţii lăsate în paragină, vine iarna, iar lucrările n-au fost nici măcar conservate, deşi în vară s-a promis, cu mare tam-tam, că se vor relua în forţă lucrările la autostradă. Nu se lucrează nimic", a spus Ţîrle.

I-a "onorat"

24 pliant_1.jpgTot în conferinţa de joi, pentru prima oară, Ţîrle a vorbit public şi despre faptul că şi-a trecut pe flyerele de campanie (foto) citate ale primarului Ilie Bolojan şi Cornel Popa, care ar fi spus despre el, în campania pentru alegerile din 2008, că "Radu Ţîrle este un om care poate schimba lucrurile, care va gestiona puterea în interesul bihorenilor", respectiv că "pentru Radu Ţîrle administraţia este un lucru sfânt".

Precizând că nu răspunde comentariilor făcute de Bolojan şi Popa în ce-l priveşte, pentru că "este părerea lor", Ţîrle a răspuns totuşi, la întrebările jurnaliştilor.

Chestionat dacă este adevărat că l-a sunat duminică pe Bolojan pentru a-şi cere scuze entru gestul său, Ţîrle a negat iniţial, menţionând apoi că, într-adevăr, l-a sunat pe primarul Oradiei, dar doar pentru că la momentul respectiv era în Aleşd, la piaţă, şi că a intrat în magazinul familiei Bolojan ca să bea o cafea, împreună cu staful de campanie şi că l-a sunat "pe Ilie" ca să-i spună că e impresonat că localul "e curat şi cochet".

Întrebat dacă nu consideră, totuşi, imoral ce a făcut, de vreme ce săptămânile trecute chiar colegii lui de partid criticau faptul că Bolojan şi Popa s-au trecut pe bannerele USL, or prin gestul său nu face decât să arate că se foloseşte de aceleaşi "locomotive" liberale, Ţîrle a spus că lui totul i se pare în regulă. "Eu n-am făcut decât să fiu de acord cu ei. Eu m-aş simţi foarte onorat în locul lor. Trebuie să ne asumăm ce spunem şi peste ani", a spus candidatul, cerându-le ironic pesediştilor din USL "să păstreze materialele de campanie şi bannerele pentru 2016, când cu siguranţă nu vor mai fi în aceeaşi echipă" cu liberalii.

Drumul discordiei

Întrebat şi cum se face că până la urmă că firma care a făcut drumul de Padiş, MBS Group, a terminat lucrarea fără să primească bani în plus, aşa cum cerea el în campania pentru alegerile locale, Ţîrle n-a putut da un răspuns concret, observând, la fel cum a făcut-o şi atunci, că s-a scumpit asfaltul şi că s-a schimbat tipul de beton, nu că firma nu s-a încadrat în termene.

"Mă faceţi că vă spun chestii tehnice şi stăm până diseară aici. Au fost probleme de la proiectare, au fost probleme cu betoanele, că au trebuit schimbate clasele de betoane, ceea ce a însemnat creşterea preţului. Au trebuit suplimentate podurile şi podeţele. Au fost modificări pe care le-am făcut din mers. Haideţi să vedem la primăvară", a pasat el subiectul.
"Totuşi este o investiţie de 22 milioane de euro şi am spus că la o aşa investiţie, chiar dacă mai cheltuim 100-200-300.000 de euro, se justifică şi e foarte bine, să nu mai avem probleme", a motivat Ţîrle.

Într-o altă ordine de idei, PDL-istul a vorbit şi despre proiectele pe care le are dacă va ieşi parlamentar. Îmbunătăţirea legii achiziţiilor publice, promovarea unor măsuri pentru oamenii de la sate astfel încât aceştia să aibă puncte proprii de desfacere a mărfii pe care o produc, fără intermediari, o lege care să stimuleze mediul de afaceri şi reglementări în domeniul relaţiilor internaţionale se numără printre ele.