După ce opozanţii îi reproşau că pleacă peste mări şi ţări în loc să rezolve problemele judeţului, controversatele călătorii în America şi la Strasbourg ale fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Radu Ţîrle revin în actualitate.

De data aceasta, însă, nu e vorba doar de simple comentarii răutăcioase, ci de sume de bani neplătite agenţiei care asigura biletele de avion şi rezervările la hoteluri ale fostului preşedinte, datorii despre care CJ află abia acum.

Facturi surpriză

Trecutul poate cântări în cariera unui politician mai greu decât şi-ar dori. Asta pare să realizeze şi Radu Ţîrle, al cărui stil neglijent de a conduce Consiliul Judeţean se răzbună tocmai acum, când adversarii politici sunt la conducere şi când el se pregăteşte să ceară din nou voturile bihorenilor.

La jumătatea lunii septembrie, firma de ticketing şi turism Aerotravel notifica CJ că are datorii de 8.200 lei pentru şase facturi neachitate, toate lăsate de Ţîrle. O parte din cheltuieli au fost făcute în 2010, o alta în mai 2012, dar funcţionarii nu le-au găsit înregistrate nicăieri în contabilitate. Aşa că, pentru a lămuri situaţia, actualul preşedinte Cornel Popa a cerut să i se prezinte defalcat situaţia deplasărilor, iar ceea ce a descoperit nu a fost deloc în favoarea predecesorului său.

"Servicii turistice" tardive

Cea mai mare plată restantă datează de 2 ani şi jumătate, este în valoare de 4.668 lei şi reprezintă o restanţă la plata unei facturi de 7.429 lei, emise pentru "servicii turistice" cu destinaţia SUA în perioada 2-11 mai 2010, când Ţîrle făcuse una din proverbialele vizite periodice americane. Biletul de avion, în valoare de 7.047 lei, apare în evidenţele contabile ale instituţiei ca fiind achitat încă din iulie 2010, dar nimeni nu ştie ce reprezintă celelalte "servicii turistice", de 7.429 lei, pentru care Aerotravel mai cere bani şi acum.

Pentru că nu are voie să facă plăţi fără să ştie pentru ce, actuala conducere a CJ a comunicat agenţii că nu poate achita o factură neînregistrată în evidenţele sale, cum de altfel nu poate deconta legal nici "servicii turistice", ci eventual transport, cazare şi diurnă pentru angajaţii săi aflaţi în delegaţie. În plus, Consiliul a cerut agenţiei să facă dovada că acum 2 ani a primit o parte din suma solicitată.

Deocamdată, în lipsa unui răspuns concret, factura din 2010 rămâne un mister. Singurele explicaţii plauzibile sunt fie că agenţia a greşit emiţând-o, fie că un angajat al instituţiei, poate chiar Ţîrle, ar fi plătit la vremea respectivă o parte din sumă, dar ulterior n-a mai achitat diferenţa şi nici nu a depus la contabilitate dovada plăţii. Poate chiar de ruşine, să nu se afle că vizitele în SUA erau de fapt pe bani publici...

Spre PDL, via CJ

Dar factura din 2010 nu e singura cu probleme. Tot luna trecută, Aerotravel a mai facturat Consiliului 2.051 lei pentru biletele de avion şi cazarea lui Ţîrle în Bucureşti în luna aprilie, sumă pe care actuala conducere a instituţiei a achitat-o, plus încă alte patru facturi care, însă, rămân "în aer".

CJ a comunicat Aerotravel că refuză să plătească alţi 1.474 lei, costul unor modificări ale datelor de zbor pentru un bilet cumpărat pe numele lui Ţîrle şi pentru o cazare a acestuia la Hotelul Ibis din Bucureşti în perioada 4-7 mai, când politicianul nu mai era şeful CJ. După cum se ştie, pe 1 mai el a anunţat oficial secretariatul Consiliului că s-a înscris în PDL şi, întrucât în 2008 fusese ales în numele altui partid (PNL), conform legii mandatul său de preşedinte a încetat de drept în ziua înscrierii în noua formaţiune.

"Când a comandat biletele, Radu Ţîrle nu le-a mai spus celor de la Aerotravel că nu mai era preşedinte şi nu i-a păsat că lăsa instituţia într-o situaţie jenantă", spune Cristian Bodea, şeful de cabinet al actualului preşedinte, dar şi, printr-o ironică coincidenţă, cel mai important adversar al lui Ţîrle în competiţia pentru poziţia de senator în colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei.

La (mica) înţelegere

Dacă iniţial Ţîrle s-a arătat jignit de bănuiala că ar fi călătorit pe banii bihorenilor şi după ce şi-a pierdut mandatul de preşedinte, la a o doua convorbire cu BIHOREANUL, care i-a invocat datele din facturi, a admis că la începutul lunii mai se afla la Bucureşti în interes personal, pentru a participa la lansarea candidaţilor PDL la alegerile locale. "Nu ştiu sigur la ce hotel am stat", a mai zis el, ca şi cum astfel de lucruri le uiţi în câteva luni.

Până la urmă, politicianul a recunoscut că e posibil ca acele facturi să-i aparţină. De asemenea, că este un client şi prieten vechi al Aerotravel, cu care călătoreşte de 10 ani atât în interes de serviciu cât şi în interes personal, deoarece este de încredere şi are tarifele cele mai mici. "Au cele mai bune preţuri şi servicii, şi niciodată nu am avut probleme, să rămâneam prin aeroporturi, cum se întâmplă cu clienţii altor agenţii", a spus Ţîrle.

Singura problemă e că CJ nu a încheiat nici un contract cu Aerotravel, darmite o selecţie de oferte, dar în schimb i-a achitat 22.000 euro în cei 4 ani. Potrivit spuselor lui Ţîrle, agenţia a acceptat printr-o simplă "convenţie verbală" să aştepte plata serviciilor, lucru pe care altă firmă nu l-ar fi făcut, iar asta datorită relaţiei amicale dintre Ţîrle şi directorul filialei Oradea, Cornel Caba, pe care politicianul îl descrie drept "un om responsabil şi foarte bun manager". Şi care - întâmplător sau nu - e neoprotestant, ca fostul şef al CJ.

Prin viu grai...

Întrebat de ce, în condiţiile în care între CJ şi agenţie a existat o relaţie continuă de prestări servicii, şi încă de valori mari, părţile nu au semnat un contract care să stipuleze condiţiile acestei relaţii, aşa cum cere legea, Ţîrle susţine că pur şi simplu nu a fost cazul: "Călătoriile nu erau lucruri pe care le făceai în fiecare zi şi nici măcar săptămânal".

Numai că în lipsa unui contract şi a unei dovezi de comandare a serviciilor, Consiliul poate refuza plata facturilor. Mai ales că serviciile nu au fost solicitate în scris, iar facturile ajungeau la CJ fără nicio explicaţie care să indice pentru ce au fost emise, sau chiar nu ajungeau, după cum se vede. "Suna cineva de la cabinetul meu şi comanda biletul, pe care îl plăteam după ce mă întorceam", aşa explică Ţîrle că funcţiona sistemul pe vremea sa.

Don't worry!

În situaţia în care CJ a fost notificat de Aerotravel să-şi achite datoriile până la 31 octombrie, Radu Ţîrle susţine că instituţia nu are, totuşi, motive de îngrijorare. O dată fiindcă emiterea facturii din 2010 "trebuie să fie o greşeală", iar în al doilea rând pentru că excursia făcută la Bucureşti în mai 2012 o va achita el. De ce n-a făcut-o până acum, astfel că agenţia a ajuns să ceară plata din bani publici? Din neglijenţă, pretinde Ţîrle.

"Eu am şi un cont personal la Aerotravel, dar am uitat să anunţ agenţia că nu mai eram preşedinte, şi nici ei n-au întrebat dacă să factureze cheltuiala pe Consiliu sau în contul meu". Şi nici nu a verificat dacă serviciile au fost plătite şi de către cine. "La noi în casă soţia mea se ocupă de plata facturilor", s-a scuzat PDL-istul.

Dacă reprezentanţii Aerotravel au refuzat să furnizeze BIHOREANULUI orice explicaţie a situaţiei, spunând doar că "e în clarificare", Ţîrle a simţit nevoia să calmeze situaţia. "Vă promit eu că nu va fi niciun litigiu", a spus politicianul, vorbind în numele firmei, dar fără nicio garanţie. Aşa cum, de altfel, a şi colaborat cu ea până acum. Pe banii contribuabililor...


PREŞEDINTE CĂLĂTOR
În America, pe banii bihorenilor

Şcolit în SUA şi cunoscut prin faptul că a oferit pentru numeroase grupuri de poliţişti, profesori, jurnalişti, preoţi, magistraţi şi medici călătorii în America pe cheltuiala unei fundaţii americane, după alegerea ca preşedinte al CJ Radu Ţîrle a început să-şi deconteze călătoriile din banii instituţiei. Public, nu spunea însă decât că "am dus în Statele Unite peste 50 de delegaţii, pe bani privaţi americani".

Evidenţele contabile ale CJ Bihor arată că în timpul mandatului Ţîrle a cheltuit peste 40.000 lei pe patru călătorii americane, câte una pe an, toate mijlocite de Aerotravel. Întrebat de ce a apelat la bugetul judeţului pentru ele şi nu a mers tot pe spezele americanilor, Ţîrle a spus: "În urma vizitelor mele s-au materializat schimburi de experienţă pentru 600 de oameni şi am adus la Spitalul Judeţean aparatură medicală nouă de milioane de dolari, plus alte ajutoare. Ca atare, nu mi se pare corect să mă fi dus pe banii mei. Nu am eu mai mulţi decât judeţul".

Călătoriile sale au stârnit comentarii inclusiv din partea consilierilor judeţeni, cel mai agresiv fiind, culmea ironiei, actualul şef de partid al lui Ţîrle, Ionel Avrigeanu, care îl lua peste picior în plină şedinţă a CJ: "Dl Ţîrle iar este în America să discute problemele globale ale omenirii".