În conferinţa de presă de joi de la partid, candidatul PDL la Consiliul Judeţean, Radu Ţîrle, l-a acuzat pe liberalul Cornel Popa că nu participă la dezbaterile organizate cu toţi candidaţii din judeţ, din laşitate şi pentru că habar nu are de administraţie.

"Domnul Popa refuză sistematic toate dezbaterile, toate confruntările. A refuzat şi aseară, la caravana mobilă Digi Tv, a refuzat şi cu o seară înainte, deşi era programat la TVS", a spus Ţîrle.

Fostul liberal a spus că el nu are nimic de ascuns şi că poate oricând să stea în faţa oricui şi să dea socoteală despre faptele şi deciziile sale, spre deosebire de contracandidatul său. "În mod foarte atipic, neobişnuit, aseară emisiunea a decurs altfel decât în celelalte oraşe din ţară, în mod original, ca la Bihor, sub formă de monolog. Eu cred că a fost sub aşteptările bihorenilor şi s-a întins foarte mult", a spus Ţîrle.

Fuga de oameni

Candidatul a mai spus că cele două situaţii au precedent, criticându-l pe Popa că nu a participat la nici o dezbatere organizată în judeţ cu patronatele sau cu presa, în vreme ce el a fost la toate. Totodată, el a spus că decizia liberalului denotă dezinteresul faţă de situaţia economică a judeţului, dar şi faţă de bihoreni, spunând că funcţia vizată de Popa "implică multă responsabilitate, asumarea unor decizii şi nu laşitate, fugă de răspundere şi fugă de oameni".

"Cum să conduci un judeţ dacă tu fugi de oameni şi de problemele lor, dar priveşti lumea şi judeţul de sus de pe zid, de pe bannere şi mashuri? Eu cred că bihorenii sunt mult mai înţelepţi decât cred unii politicieni. De aceea, prin dumneavoastră, îl invit şi îl aştept pe domnul Popa săptămâna viitoare la o confruntare, la o discuţie civilizată pe subiecte, cu argumente".

Ţîrle a făcut precizări şi la un interviu publicat în BIHOREANUL. PDL-istul a spus că, întrebat cum va asigura finanţarea la lucrările rămase la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, Popa ar fi spus "că va rezolva problema la muzeu mutând banii de la drumul de Padiş". "Este deturnare de fonduri. Întrebaţi contabilitatea de la Consiliul Judeţean. Cine îi semnează mutarea banilor?", a zis Ţîrle. Interpretarea sa este însă greşită, deoarece în material respectiv Popa a afirmat că va da circa 12 milioane de lei necesare nu din banii europeni, ci "după ce Ministerul Dezvoltării ne va deconta lucrările plătite de Consiliul Judeţean ca avans pentru drumul de Padiş", deci din banii daţi până acum de judeţ.

Aeroportul discordiei

Ţîrle şi-a ironizat contracandidatul şi pe tema Aeroportului, după ce Popa a spus că Ţîrle nu a obţinut finanţarea, aşa cum s-a tot lăudat, deoarece banii ce urmau să revină Aeroportului Oradea au fost "deturnaţi în ultimele zile de guvernare PDL spre Constanţa". "A spune că proiectul aprobat de Ministerul Transporturilor pentru aeroport este egal cu zero, este ca şi cum ai spune că România a intrat în UE la 1 ianuarie 2007 pe vorbe, pe discuţii, or România a intrat în UE pe tratatul de negociere care l-a început Convenţia Democratică în perioada 1996-2000, continuat şi finalizat pe guvernarea Năstase, în octombrie 2004".

PDL-istul a concluzionat că Popa "nu se pricepe sau nu înţelege cum funcţionează instituţiile europene şi ce înseamnă administraţia", declarându-se şocat de abordările acestuia, "absolut paralele cu legea". "Poate că domnul Popa are formula lui originală de a aduce banii în valize de la Bucureşti pentru Aeroport, dar modernizarea pistei se va face pe proiectul iniţiat, promovat, susţinut de mine. Nu pe alt proiect, că altul nu există", a zis Ţîrle.

Tăriceanu a respins

avrigeanu.jpgPe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu (foto), a spus, referitor la subiectul Aeroportului, că, pe vremea Guvernării Tăriceanu, Consiliul Judeţean a făcut 3 adrese pentru acordarea de fonduri pentru reabilitarea acestuia, dar degeaba. Avrigeanu a spus că inclusiv Ilie Bolojan, pe când era prefect, a respins o asemenea solicitare.

"Am aici o adresă din 2006 a preşedintelui CJ, Alexandru Kiss, pe care prefectul la acea vreme în funcţie, domnul Ilie Bolojan, şi primul ministru al României, domnul Tăriceanu, au refuzat să o semneze. Cererea era, la acea vreme, de 10 milioane de lei. De asemenea, câteva luni mai târziu, aceeaşi cerere, pentru 15 milioane de lei, a fost semnată de prefectul interimar Traian Abrudan, dar din nou primul ministru Tăriceanu a refuzat-o, şi încă o cerere, o hotătâre de Guvern, de 25 de milioane de lei, a fost refuzată", a spus Avrigeanu.

Sănătatea pe unde?

Pantis_1.jpgÎn aceeaşi conferinţă de presă, şi doctoriţa Carmen Pantiş (foto), care candidează din partea PDL la Consiliul Local şi la cel Judeţean, s-a plâns de situaţia Spitalului Judeţean, manifestându-şi nemulţumirea că, în 2010, unitatea a trecut în subordinea municipalităţii, cu toate că 60% dintre pacienţi sunt din judeţ, doar 40% din Oradea.

Fără să o spună direct, Pantiş a criticat ideea municipalităţii de a demola secţia de Boli Infecţioase din spatele Tribunalului, acuzând conducerea oraşului că nu are strategie deoarece a mutat pacienţii în Staţionarul 2, de vizavi de Crişul, aflat în avansată stare de degradare. "Din câte ştiu eu, nu există o strategie pe viitor pentru spitalul de infecţioase, iar acest fapt reprezintă o problemă în obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare".

Pantiş s-a mai plâns şi de faptul că tot mai mulţi medici din Bihor pleacă să lucreze în străinătate (cel puţin unul săptămânal depunând la Colegiul Medicilor documente în acest sens), dar şi de faptul că Spitalul Judeţean duce o lipsă acută de personal, mai ales de asistente. Întrebată, concret, de ce anume acuză Primăria, Pantiş s-a eschivat şi a spus că "eu am prezentat doar situaţia".

Veşnicul inamic, Selina

Pe de altă parte, la fel cum a făcut-o constant mai ales în ultima perioadă, Radu Ţîrle s-a lansat din nou într-un lanţ de acuze la adresa firmei Selina, spunând, între altele, că actualul preşedinte interimar al Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, este de vină pentru faptul că CJ a pierdut un proces cu această firmă.

Ţîrle a arătat că în aprilie 2009 (şi nu în august 2009, cum PDL-iştii au declarat iniţial), Voloşeniuc a semnat o situaţie de lucrări depusă de Selina, deşi legea spune că dacă situaţia nu este prezentată în termen de 24 de ore, pentru ca în teren lucrările să poată fi verificate, acestea nu mai sunt decontate, ci sunt considerate muncă în folosul comunităţii.