Ales în 2008 ca liberal, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, şi-a depus, marţi, candidatura pentru un nou mandat la conducerea instituţiei. Dar de data aceasta din partea PDL, partid la care a trecut în toamna anului trecut.

Moral-legal

Radu Ţîrle a apărut la Biroul Electoral Judeţean, la Prefectură, marţi, la ora 12, însoţit de colegi de partid precum candidatul PDL la Primăria Oradea, Mihai Groza, preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, ori preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, dar a fost întâmpinat şi de angajate de la Consiliul Judeţean şi chiar de soţia sa, Dana Ţîrle.

"Astăzi m-am înscris în PDL, deci începând cu 1 mai, şi mâine dimineaţă la prima oră am să depun o adresă prin care informez secretarul judeţului că am aderat la Partidul Democrat", a declarat Ţîrle, după depunerea documentelor. 

Întrebat de BIHOREANUL dacă îşi va da demisia de la preşedinţia CJ (USL a cerut Prefecturii să-i retragă această calitate, săptămâna trecută), Radu Ţîrle nu a dat un răspuns tranşant, afirmând doar că "rămâne de văzut ce spune legea, sunt nişte proceduri, sunt specialiştii judeţului şi ai Prefecturii şi ai Guvernului care trebuie să se pronunţe".

Întrebat şi cum consideră că ar trebui să procedeze din punct de vedere moral în această chestiune, de vreme ce a fost ales în funcţie din partea PNL, proaspătul PDL-ist a evitat să răspundă. "Moral o să mă supun... prevederilor legale", a declarat candidatul. I-a sărit în ajutor preşedintele interimar al PDL, Ionel Avrigeanu, care a spus că "domnul Ţîrle n-are nici o obligaţie morală faţă de cei care l-au promovat, pentru că dânşii l-au dat afară din partid".

"Datorită mie"

Stârnit, ce-i drept, şi de întrebările jurnaliştilor, Radu Ţîrle s-a lansat într-un nou atac vehement la adresa foştilor săi colegi de partid, amintind că a plecat din PNL pentru că liberalii bihoreni nu l-au mai vrut pentru un nou mandat în fruntea CJ. "Am plecat din PNL pentru că sunt singurul preşedinte de judeţ în exerciţiu care nu mai candidez (din partea PNL - n.r.)", a zis Ţîrle, arătându-se sigur pe el, când i s-a cerut să spună cine este, în opinia sa, cel mai puternic contracandidat: "Eu cred că voi fi reales".

Într-un discurs însufleţit, proaspătul PDL-ist a arătat că preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa "a dat dovadă de laşitate" în ce-l priveşte, cu atât mai mult cu cât la alegerile locale din 2008 Popa nu a vrut să candideze la CJ. "Eu nu am vrut să vin la CJ, dânsul n-a vrut să vină la CJ şi atunci trebuia găsită o soluţie. Am candidat, am câştigat. În 2008 PNL avea 11.000 de membri, eu am avut 74.000 (de voturi - n.r.). Deci este o minciună cu PNL-ul care m-a făcut preşedinte. I-am ajutat eu să câştige! Dacă n-aş fi candidat pentru ei, PNL-ul n-ar fi existat astăzi în judeţul Bihor", a susţinut Ţîrle.

Ba chiar a plusat: "Eu spun altfel: Că am ajutat eu mai mult PNL-ul să câştige decât m-au ajutat ei pe mine. L-am ajutat pe domnul Bolojan să câştige din primul tur, că i-au lipsit 241 de voturi să meargă în turul 2. Eu nu spun că l-am ajutat mai mult decât atât. Spun că l-am ajutat să ia din primul tur".

Candidatul a enumerat - aşa cum de altfel a mai făcut-o în cele mai recente ieşiri publice - proiectele începute în actualul mandat, ca de pildă modernizarea Aeroportului, modernizarea de drumuri sau numărul mare de întăbulari pe terenurile judetului. "Am demonstrat că cu bani mai puţini, într-o perioadă de criză, am reuşit să punem toate drumurile judeţene pe întreţineri, peste 150 kilometri de asfalt, plus 100 de kilometri de investiţii. Cred că acestea sunt motive suficiente care să mă califice pentru un nou mandat la preşedinţia Consiliului Judeţean", a spus Radu Ţîrle, menţionând că alte "elemente" le va comunica "la momentul potrivit".

Ei sunt candidaţii

PDL Bihor a mai depus, marţi, la BEJ şi lista consilierilor judeţeni, pe care partidul consideră eligibile 9 locuri.

Candidaţii pe aceste locuri sunt, în ordine: preşedintele CJ Radu Ţîrle, actualul lider al grupului de consilieri judeţeni ai PDL Ionel Avrigeanu, inginerul silvic Liviu Laza Matiuţa, inginerul Florian Victor Oros, Mircea Straniş, administrator de firmă, inginerul Dorel Marcel Dume, economistul Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu, inginerul Mihai Toderici şi doctoriţa Carmen Pantiş.

Pe listă mai figurează, dar pe locul 12, şi profesorul Dorel Luca, actualmente consilier local şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi Adelina Coste, şefa Cancelariei Prefectului, pe locul 15, sau primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuş, pe locul 18.

În total, lista PDL pentru CJ numără 43 de poziţii şi poate fi consultată în galeria de documente.