După ce Ioan Mang l-a acuzat vineri pe Radu Ţirle că a modificat după bunul plac Regulamentul de organizare a concursului pentru postul de manager al Spitalului Judeţean, votat de consilierii judeţeni în şedinţa din 16 august, reprezentanţii Consiliului Judeţean au replicat, spunând că aleşii au votat de fapt un model de regulament introdus pe ordinea de şedinţe de către vicepreşedintele CJ, Alexandru Kiss, în perioada în care Radu Ţîrle se afla în concediu.

Au votat degeaba

Pe deasupra, Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean a precizat că Regulamentul "oficial" fusese deja semnat de Radu Ţîrle înainte şedinţei, deoarece legea îi permite să stabilească prin dispoziţie un astfel de document.

Chiar dacă punctul privind aprobarea modelului de regulament privind organizarea concursului nu a fost scos de pe ordinea de zi, Radu Ţîrle i-a anunţat pe consilierii judeţeni, în deschiderea şedinţei, că a dat deja dispoziţia cu numărul cu numărul 401 din 16.08.2010, prin care reglementează metodologia concursului respectiv, acest lucru fiind notat în procesul verbal al şedinţei.

Purtătorul de cuvânt al CJ scrie că acest lucru este legal, citând articolul 4 din Ordinul Ministrului Sănătăţii numărul 1082/2010, potrivit căruia "regulamentul prevăzut la art. 1 reprezintă un regulament cadru, care poate fi modificat şi completat de către autoritatea administrativ-teritorială, respectiv de către conducerea celorlalte ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, urmând a fi aprobat prin act administrativ emis de acestea".

Ţîrle decide...

În sprijinirea afirmaţiilor, Jacan citează şi un pasaj din Legea 95/2006 care se referă la atribuţiile Consiliului de Administraţie al unui spital. Astfel, "consiliile de administraţie organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii (...) sau al preşedintelui Consiliului Judeţean".

De fapt, întreaga miză a scandalului aceasta este: cine organizează concursul pentru manager, respectiv cine numeşte comisia care dă notele concurenţilor, căci - e de la sine înţeles - cine decide, îşi pune favoritul în funcţie. În vreme ce Ţîrle a numit-o deja pe Carmen Pantiş interimară şi o imboldeşte să candideze la concurs, e clar că pe ea o vrea la şefia Spitalului Judeţean. În schimb, Ioan Mang este încă supărat că Florian Bodog a fost demis şi "îi recomandă" acestuia să se înscrie la concursului a cărui organizări este atât de intens disputată.

Legat de acest aspect, purtătorul de cuvânt al CJ nu a negat faptul că Ţîrle şi-a arogat puterea de decizie. Prin dispoziţia din 16 august, el este cel care numeşte comisia de concurs. Atâta doar că cei de la CJ nu văd nimic abuziv în asta...

În ceea ce priveşte o altă acuzaţie a lui Ioan Mang, cum că printre modificările făcute de Ţîrle la regulament se număra şi eliminarea prevederii prin care candidaţii trebuie să fi absolvit cursuri de management, Jacan face trimitere la articolul 1 al dispoziţiei lui Ţîrle, care stipulează faptul că înscrişii trebuie să "fie absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar".

Citeşte acuzaţiile liderului PSD Bihor în articolul: Mang îl acuză pe Ţîrle că a modificat regulile concursului pentru Spitalul Judeţean