În urma scandalului izbucnit la nivel naţional după ce o bună parte dintre românii din diaspora nu au putut să voteze în primul tur, ministrul Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea.

"Ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. În consecinţă, l-am informat cu puţină vreme în urmă pe primul-ministru şi vă informez şi pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a spus Corlăţean într-o conferinţă de presă, citat de agenţia de ştiri Mediafax.

Potrivit sursei citate, Corlăţean a spus că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică şi a adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul 2.

Corlăţean a mai spus că nu acceptă ca MAE să fie implicat în jocul electoral al "domnilor Băsescu şi Iohannis".

El a arătat că nu poate accepta să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. "Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată, obligată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate", a subliniat Corlăţean.

În ultimele zile, atât în Capitală, cât şi în ţară, inclusiv la Oradea, s-au desfăşurat proteste faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Manifestanţii au strigat atât împotriva guvernului, de ale cărui măsuri s-au declarat nemulţumiţi, cât şi împotriva candidatului la preşedinţie Vctor Ponta.

Demiterea lui Corlăţean a fost cerută, de două ori, şi de preşedintele Traian Băsescu.