Cu un buget ceva mai mic decât în 2011, dar mai mare faţă de 2010, Toamna Orădeană din acest an a fost "înghesuită" în doar două săptămâni.

Deşi orădenii au participat masiv la manifestări, au existat şi mulţi contestatari ai alegerilor făcute de organizatori, dar şi din cauza excluderii din program a tradiţionalelor manifestări "bahice": Festivalul Vinului şi Târgului Pălincarilor.

Intrat la apă

21 Flavius Bunoiu.jpgToamna Orădeană, cel mai mare festival organizat anual prin Casa de Cultură a Municipiului, a fost anul acesta specială. Din mai multe puncte de vedere şi nu neapărat în bine. Pentru prima oară în ultimii ani, organizatorii au scurtat durata festivalului de la trei la două săptămâni, între 1 şi 14 octombrie. "S-a redus din cauza bugetului mai mic ca anul trecut şi, în plus, eu tot timpul mi-am dorit un festival mai scurt, mai concentrat", este explicaţia lui Flavius Bunoiu (foto), directorul CCM Oradea.

Dacă în privinţa sponsorizărilor, Bunoiu încă nu a făcut publice sumele primite, bugetul alocat de Primărie a fost, ce-i drept, mai mic ca-n 2011, dar nesemnificativ: 250.000 de lei faţă de 265.000 de lei. Totuşi, alocaţia a fost mai mare decât cea din 2010, când municipalitatea a investit în organizare 223.000 de lei, iar ediţia din urmă cu doi ani s-a întins pe trei săptămâni şi, la fel ca-n 2011, a cuprins evenimente în fiecare zi. Deci, s-a putut...

Vin mai puţin

În toate cele 14 zile, organizatorii Toamnei au programat spectacole în săli, cu acces pe bază de bilet plătit. Acestea au adus la Oradea o grămadă de artişti mai puţin cunoscuţi şi formaţii de jazz, dar şi nume grele precum Victor Rebengiuc şi Grigore Leşe, care au susţinut la Filarmonică un apreciat spectacol de poezie şi hore, ori Maia Morgenstern, care a jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor în "Love Stories". Programul a cuprins, chiar la început, şi concertul "Opera per sempre", cu arii celebre, spectacolul de teatru coregrafic "Carmina Burana" şi cel de balet "Don Quijote", care a umplut sala CCS.

În ce priveşte reprezentaţiile în aer liber, cu acces liber, programate toate în Parcul 1 Decembrie din cauza lucrărilor din Parcarea Independenţei, acestea au fost restrânse la doar patru zile, şi - surpriză neplăcută pentru mulţi - nu au inclus Festivalul Vinului şi Târgul Pălincarilor, apreciate de orădeni la ediţiile precedente. "Era obligatoriu să fie?", zice Bunoiu, adăugând că, oricum, la concerte au existat şi standuri cu vin şi pălincă, iar pe de altă parte n-ar fi existat atâţia producători şi comercianţi de băuturi tradiţionale interesaţi să-şi prezinte producţia în acest an. "Când au auzit că sunt controale, nici n-au mai vrut să vină", zice directorul CCO. Astfel, puţinii "vinari" şi pălincari s-au pierdut printre ceilalţi comercianţi, care şi-au ademenit muşteriii din tarabe de lemn, după părerea multora dintre participanţi, bine amplasate pe aleile Parcului 1 Decembrie.

Toate-ntruna

Şi selecţia artiştilor chemaţi să cânte în cele patru seri de concerte i-a făcut să strâmbe din nas pe mulţi orădeni, care acuzau că sunt aduse aceleaşi trupe an de an, respectiv că acestea nici nu sunt la modă. Joia trecută, în prima seară de cântări, cu veşnicul Mihai Dacin în postură de Master of Ceremony, foarte puţini au gustat stilul unor formaţii precum Polter Guys, Les Elephants Bizarres, Kumm şi Partizan.

Parcul s-a umplut abia în următoarea seară, vineri, de ziua oraşului, când însă mulţi orădeni au fost atraşi mai curând de oferta culinară a tarabelor cu grătare. Alţii, câteva sute bune, s-au postat totuşi în faţa scenei ascultând, destul de "cuminţi", concertele date de Vivere, Ana Maria Georgescu, Direcţia 5 (invitată şi în 2010) şi Vama. Sâmbătă seară au cântat Meda Music, Red Wine, Ternipe şi Ovidiu Lipan Ţăndărică & Bosquito, iar ultima seară a festivalului, cea de duminică, a fost dedicată muzicii folclorice, având protagonişti ansambluri populare şi solişti precum olteanca Maria Ciobanu şi naista orădeancă Oana Lianu.

"Trupele le-am ales eu, ca director al Casei de Cultură", răspunde scurt Bunoiu oricărei contestaţii, convins până-n pânzele albe că programul Toamnei Orădene 2012 a fost cel mai bun la ce buget avea de cheltuit...