Toamna se numără tradiţiile. Întorşi din vacanţe, orădenii sunt poftiţi la începutul lui septembrie la două festivaluri care pariază pe autenticitate.

În primul weekend al lunii, Cetatea Oradea va găzdui Zilele Culturii Slovace, cu muzică şi dansuri, dar şi cu plăcinte şi găluşte slovăceşti, iar o săptămână mai târziu sărbătoarea recoltei bihorene, cu legume şi fructe oferite la preţ de producător, cu mâncăruri gătite şi, fireşte, mult... must.

Festival cu plăcinte

Finalul celei dintâi săptămâni a primei luni de toamnă va aduce în Cetate, între 2 şi 4 septembrie, Zilele Culturii Slovace din Bihor, un eveniment organizat, ca în fiecare an, de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România.

La ediţia din acest an, iniţiatorii au chemat acasă slovacii plecaţi în străinătate, cărora le-au pregătit o recepţie specială pentru ziua de vineri. A doua zi, sâmbătă, sunt poftiţi în Cetate toţi cei care doresc să descopere ori redescopere cultura şi gastronomia acestei comunităţi. Bucătari pricepuţi se vor întrece într-un concurs de gătit găluşte cu brânză şi plăcinte cu cartofi, respectiv tocinei de cartofi, câştigătorii fiind vizitatorii, care le vor putea gusta gratuit.

Sâmbătă seara, pe o scenă amplasată în incinta fortăreţei vor urca mai multe grupuri artistice care continuă să ţină în viaţă tradiţiile comunităţii: ansamblurile folclorice Cerovina din Valea Cerului, Datelinka din Vărzari şi Lipka din Budoi, grupurile vocale Srdiecko din Borumlaca, Varadan din Oradea şi Fialka din Mădăras. Manifestările se vor încheia, duminică, printr-un curs de dansuri populare oferit de un coregraf din Slovacia.

Sărbătoarea recoltei

Promovarea tradiţiilor continuă o săptămână mai târziu, când Cetatea va găzdui un eveniment dedicat frumuseţilor şi bunătăţilor „de Bihor”. Sărbătoarea Recoltei va avea loc în perioada 9-11 septembrie, în organizarea asociaţiilor specializate în promovarea turismului şi a produselor agroalimentare din Crişana, sprijinite de Primăria Oradea şi de Consiliul Judeţean Bihor.

Dacă pentru primarii bihoreni şi producătorii locali Sărbătoarea Recoltei va fi şi un prilej de a participa la activităţi de promovare turistică şi instruiri pentru accesarea de fonduri europene, orădenilor de rând evenimentul le va prilejui o întoarcere în timp, în curtea bunicilor, unde toamna se strângeau toate roadele pământului şi bunătăţile culinare pregătite din aceştia. Asta deoarece primăriile a aproximativ 20 de oraşe şi comune - între care Beiuş, Aleşd, Vaşcău, Şuncuiuş, Toboliu, Mădăras, Şinteu, Diosig, Curăţele, Sîrbi şi Suplacu de Barcău - vor avea propriile standuri, aranjate arătos, unde localnicii îşi vor prezenta produsele.

Chef cu must

Vizitatorii vor putea cumpăra la preţuri de producător legume şi fructe de sezon, dar şi produse finite obţinute din acestea. Totodată, organizatorii i-au îndemnat pe reprezentanţii comunelor care vor participa să aducă şi să gătească „live” bunătăţi specifice zonelor din care vin, pentru a-i îmbia „la cald” pe vizitatori. De asemenea, comunele şi oraşele îşi vor putea promova locurile pitoreşti, în speranţa atragerii de turişti, precum şi pe meşteşugarii şi artiştii populari din zonă.

Pe perioada desfăşurării primei Sărbători a Recoltei, în Cetate, într-un loc special amenajat, se va face must, iar în curtea mică, a Palatului Princiar, va fi recreată o mică fermă cu animale. Pentru ca vizitatorii să se simtă cu adevărat ca la bunici, organizatorii vor să găsească şi o brutărie care să coacă pâine de casă într-unul dintre cuptoarele funcţionale de lângă Muzeul Pâinii.

Desigur, pe parcursul întregii sărbători, zeci de solişti şi ansambluri folclorice din judeţ vor prezenta cântece şi dansuri specifice mai multor zone din Bihor. Căci, nu-i aşa, aia nu-i sărbătoare fără higheghe...