Toamna orădenilor, cu tendinţe regionale

Directorul Casei de Cultură a Muncipiului Oradea (CCO), Flavius Bunoiu, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, programul celei de-a 20-a ediţii a festivalului Toamna Orădeană, care se va ţine între 23 septembrie şi 12 octombrie. "Anul acesta am făcut o treabă mult mai profesionistă, în sensul că avem la dispoziţie aproximativ o lună să promovăm festivalul", a declarat Bunoiu.

Pentru promovarea Toamnei Orădene, CCO, împreună cu agenţia de publicitate Utopium, a creat un logo al festivalului şi a pus la punct comunicarea online, prin intermediul paginilor de internet, de Facebook şi de Twitter. De asemenea, Bunoiu a implicat în campania de promovare şi bloggeri, atât din Oradea, cât şi din afara Bihorului. "Vrem să transformăm Toamna Orădeană într-un festival cultural regional. Sperăm ca promovarea online să aibă roade", a zis directorul CCO.

Jazz pentru orădeni

Primul weekend din Toamna Orădeană 2011, între 23 şi 25 septembrie, e dedicat, ca în fiecare an, artiştilor locali şi amatori, care vor concerta în aer liber în parcarea din strada Independenţei. Apoi, între 26 şi 29 septembrie, zilnic va avea loc câte un spectacol "indoor", adică într-o sală de spectacole. "Toate spectacolele de interior vor avea bilet de intrare, preţul fiind între 5 şi 20 de lei", a precizat Bunoiu. Pe 26 septembrie, la Casa de Cultură a Municipiului, vor concerta Emeric Imre & Friends, preţul de intrare fiind 15 lei. Pe 27 septembrie, la Filarmonica de Stat, va cânta Alexandrina Hristov şi trupa ei, cu un preţ de intrare tot de 15 lei.

Pentru zilele de 28 şi 29 septembrie, organizatorii le-au pregătit orădenilor concerte jazz, o noutate pentru Toamna Orădeană. Vor concerta Marius Pop, Hadrien Feraud şi Gergo Borlai, Arpad Tzumo la Filarmonica de Stat (20 de lei intrarea), respectiv Maria Răducanu, Sorin Terinte, Chris Dahlkgren la Casa de Cultură a Municipiului (15 lei intrarea).

Pălincă, vin şi teatru

Al doilea weekend din Toamna Orădeană (30 septembrie - 2 octombrie) va fi, la fel ca în alţi ani, cel dedicat Târgului Pălincarilor, respectiv Festivalului Vinului. Ambele evenimente se vor ţine în Parcul 1 Decembrie, cu intrare liberă, iar atmosfera va fi întreţinută de solişti şi ansambluri profesioniste şi de amatori din Bihor, Timiş, Tulcea, Olt.

Prima săptămână din octombrie va fi dedicată pieselor de teatru, pe scena orădeană urcând mai mulţi actori celebri. Pe 3 octombrie va avea loc un spectacol de stand-up comedy şi improvizaţie susţinut de Mihai Bobonete şi Improvizati.Ro la Casa de Cultură Oradea, iar pe 4 octombrie se va juca piesa de teatru "Podu'", cu Horaţiu Mălăele şi George Ivaşcu, tot la CCO. Pe 5 octombrie, actorii Florin Piersic Jr şi Petre Fumuru vor juca, la CCO, piesa "Zaruri şi cărţi", iar pe 6 octombrie Adriana Trandafir, Gabriel Fătu şi Andreas Petrescu vor juca piesa "Mă mut la mama", pe aceeaşi scenă. La toate piesele de teatru, intrarea costă 20 de lei.

Bugetul, tot aşa

Cel de-al treilea weekend de festival, şi ultimul, va fi cel care va atrage cei mai mulţi orădeni în parcarea Independenţei. Asta pentru că e weekend-ul concertelor în aer liber cu trupe cunoscute. Pe 7 octombrie pe scenă vor urca Fly Project şi Şuie Paparude, pe 8 octombrie Trupa Veche şi VH2, iar pe 9 octombrie Connect-R şi Zdob şi Zdub. "Pe concertul Zdob şi Zdub mizăm mult, pentru că n-au mai fost de mult la Oradea", a spus Bunoiu. Toate concertele vor fi cu intrare liberă.

Ultimele zile de festival vor fi dedicate concertele de muzică de cameră, pe 10 octombrie cântând, la CCO, Intermezzo, Sotto Voce şi Cvintetul de Alamuri al Filarmonicii. Pe 11 octombrie, pe aceeaşi scenă vor urca Re-Belle, Varadinum, Antonio Grup, ambele concerte având intrarea 10 lei.

Ziua oraşului va oferi două concerte, astfel încât orice orădean să-şi găsească ceva de făcut. Astfel, pe 12 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc un concert de muzică folclorică, iar la CCO unul vocal-insturmental, cu diferiţi interpreţi, pianişti şi violonişti. La oricare dintre cele două, preţul unui bilet va fi de 10 lei.

Întrebat de ziarişti despre bugetul pus la bătaie pentru această ediţie a festivalului, directorul CCO, Flavius Bunoiu, s-a rezumat să spună doar că "suma va fi aproximativ aceeaşi ca anul trecut, adică 330.000 lei". El a punctat, totuşi, că cea mai scumpă trupă care va concerta la Oradea va fi Zdob şi Zdub, precizând că sumele defalcate vor fi prezentate la finalul festivalului, când se va face bilanţul sărbătorii.