Bilanţul făcut după încheierea celor trei săptămâni concerte şi spectacole dedicate Toamnei Orădene arată că cheltuielile făcute pentru organizarea lor sunt mai mici decât veniturile puse la dispoziţie.

Casa de Cultură a Municipiului (CCM) a primit de la bugetul local 223.000 de lei faţă de cei 271.000 de lei alocaţi anul trecut şi a obţinut din venituri proprii 230.000 de lei, cu peste 80.000 de lei mai mult decât în 2009.

Toamna a lăsat în urmă... bani

"Am obţinut 58.752 de lei din sponsorizări, dar grosul banilor a venit de la comercianţi (adică 163.260 lei). Şi pentru prima oară am încasat bani şi din biletele spectacolelor de la Casa de Cultură a Municipiului (8.090 lei)", a declarat Flavius Bunoiu, directorul CCM, joi, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte cheltuielile, Bunoiu a declarat că acestea sunt cam la acelaşi nivel ca anul trecut. În 2009 organizarea Toamnei Orădene a costat 310.353 lei, iar pentru cea mai recentă ediţie s-au cheltuit 319.103 lei. "Au mai rămas câteva cheltuieli, pentru când vor veni facturile de la Electrica şi RER, dar nu cred că vor fi semnificative".

La final de festivităţi, CCM a rămas cu 133.999 lei în visterie. "Banii sunt ai Casei de Cultură. Dacă nu le vom găsi o utilitate până la sfârşitul anului, vor intra în bugetul oraşului", a afirmat Bunoiu.

Cei buni sunt cei scumpi

Flavius Bunoiu a spus că cele mai costisitoare evenimente au fost concertele ultimului weekend, "dar şi cele care adună cei mai mulţi oameni în centru".

Potrivit lui Bunoiu, artiştii Elena Gheorghe şi Alex Velea, care au cântat vineri, au primit câte 2.000 de euro net. Pentru concertele de sâmbătă, CCM a plătit 2.200 euro pentru Laurenţiu Duţă şi 4.500 euro pentru Horia Brenciu, care a şi fost cel mai scump concert al sărbătorii. În ultima zi a Toamnei Orădene, Andra a cântat pentru 2.500 euro, iar formaţia Direcţia 5 a luat 4.000 euro pentru recitalul lor.

O noutate a acestui an au fost spectacolele date pe scena CCM, la care s-au plătit bilete de intrare de 5 lei, indiferent de eveniment. Potrivit organizatorilor, aproximativ 1.000 de persoane au mers să vadă cele opt spectacole de muzică sau teatru. "Am avut un succes deosebit cu Marius Pop şi trupa sa, dar şi cu trupa tribut Pink Floyd", a spus Flavius Bunoiu.

Totuşi, directorul CCM consideră că cea mai reuşită zi a Toamnei Orădene a fost ultima. "După efectul asupra publicului aş spune că duminica a fost cea mai reuşită, şi ca aflux de persoane şi din punct de vedere al calităţii spectacolului".

Beţe în roate

Întrebat cum comentează controalele făcute de DSVSA şi alte instituţii în cadrul Toamnei Orădene, directorul CCM a afirmat că verificările au fost "o piedică" pusă evenimentului. "Pe anul viitor nu sunt convins că vom atinge veniturile de anul acesta deoarece comercianţii nu vor mai dori să vină. În plus, cred că a fost compromisă relaţia cu firmele din Ungaria pe care ne-am străduit să le aducem în Oradea", a mai spus directorul CCM, adăugând că unii comercianţi au fost amendaţi pentru nereguli minore.

În finalul conferinţei, Bunoiu s-a referit la planurile pentru viitor. "Anul viitor vom rezolva aspectul de debandadă cu corturi multicolore în centru", a spus directorul, adăugând că fie sponsorii, fie comercianţii vor trebui să asigure corturi noi. În plus, şi-a manifestat intenţia de a cere Consiliului Local să aprobe organizarea Toamnei Orădene în Şanţul Cetăţii. "Vom scăpa de mai multe probleme logistice, cu oprirea circulaţiei sau cu asigurarea apei. Este singura locaţie la care mă pot gândi", a concluzionat Flavius Bunoiu.