După ce marţi directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mircea Gelu Budău, avertiza că dacă inspectorii vor găsi nereguli mari la Festivalul Vinului şi Târgul Pălincarilor, care se desfăşoară în acest weekend în Parcul 1 Decembrie, în cadrul Toamnei Orădene, ar putea amenda Primăria, care e organizatoarea evenimentului prin Casa de Cultură a Municipiului, cu 100.000 de lei sau chiar opri manifestările, acesta a încheiat controlul efectuat sâmbătă dimineaţă fără nicio sancţiune la adresa organizatorilor.

În regulă

"Nu avem de ce să amendăm Primăria", a declarat Budău după ce a controlat câteva tarabe. "Organizatorii au asigurat containere cu apă şi sursă de alimentare cu curent pentru comercianţi", a constatat acesta. În plus, directorul s-a asigurat că în Parcul 1 Decembrie există toalete ecologice şi a aflat de la comercianţi că au unde să-şi arunce resturile.

În timpul controlul, Mircea Gelu Budău a afirmat că acţiunea nu a fost făcută dintr-o luptă politică între PNL, partidul primarului Ilie Bolojan, şi PD-L, partidul din care face el parte. "N-a vrut nimeni să amendeze Primăria. În fiecare an am făcut controale şi am dat amenzi, dar anul acesta la Top Expo nu exista nici măcar sursă de alimentare cu apă şi, oricum, şi acolo am dat doar avertismente", a adăugat Budău.

Comercianţii n-au scăpat

Dacă organizatorii şi-au făcut treaba aşa cum trebuie, la unele dintre tarabele de pe aleile Parcului 1 Decembrie inspectorii sanitari au descoperit mai multe nereguli. Astfel, unul dintre comercianţi vindea caltaboşi făcuţi în casă, iar directorul DSVSA a ordonat ca aceştia să fie acoperiţi cu degresant şi aruncaţi, alţii nu aveau termometre, mănuşi, halate sau nu manipulau produsele de origine animală corespunzător.

Totuşi, în majoritatea cazurilor, inspectorii au stabilit că actele de provenineţă, carnetele de sănătate şi certidicatele de calitate ale cărnii au fost în regulă. La sfârşitul controlului, directorul Budău a anunţat că vor fi aplicate patru amenzi pentru "manipularea necorespunzătoare a produselor de origine animală", sancţiunea fiind de 600 de lei pentru persoane fizice şi de până la 2.000 de lei pentru persoane juridice.

În ceea ce priveşte băutura vândută la târg, toată avea acte de provenienţă însă niciunul dintre comercianţii de pălincă nu aveau semnat protocolul obligatoriu cu DSVSA, care îi îndreptăţea să vândă la acest târg. "Pentru că sunt la prima abatere, îi vom sancţiona doar cu avertisment", a spus unul dintre inspectorii sanitari.