Fructe şi legume aduse direct din grădini, miere, must, pălincă, sucuri naturale şi alte bunătăţi rodite în Bihor vor putea fi gustate şi cumpărate săptămâna aceasta în Cetate, la Sărbătoarea Recoltei.

Ajuns la ediţia a doua, evenimentul va cuprinde şi un târg al meşterilor populari bihoreni, precum şi multă muzică, între invitaţi numărându-se nume cunoscute: Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, lăutarul Caliu din Clejani şi trupa lui, dar şi Mihai Mărgineanu.

Târgul roadelor

Orădenii sunt invitaţi şi în această toamnă să descopere bunătăţile pe care le are de oferit judeţul lor. Ediţia 2017 a Sărbătorii Recoltei se va desfăşura între 22 şi 24 septembrie, în Cetate, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Asociaţiei Crişana, Consiliului Judeţean Bihor şi Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Bihor. "Ne propunem să promovăm produsele tradiţionale, precum şi cultura şi tradiţiile specifice judeţului nostru", spune Mihai Jurca, preşedintele APTOR.

Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei CrişanaÎn curtea fortăreţei se vor instala peste 40 de producători tradiţionali din diferite zone ale judeţului, care vor aduce cu ei, între altele, mere de diverse soiuri, struguri, cartofi noi şi gogoşari buni de pus pe iarnă. Şi anul acesta sunt aşteptaţi apicultori cu diverse sortimente de miere, mici producători de sucuri naturale, precum şi pălincari cu ale lor sticle "gradate". De asemenea, vizitatorii vor putea să vadă "live" cum se face mustul şi, evident, îl vor putea gusta. "E un târg cu bunătăţile toamnei, iar noi garantăm că ele vin de la producători tradiţionali, pe care-i ajutăm astfel să ajungă la consumatori", spune enologul Dorin Popa (foto), preşedintele Asociaţiei Crişana.

Meşteri şi artişti

În cele trei zile ale sărbătorii, pe Aleea Breslelor vor fi prezenţi cu standuri proprii mai mulţi meşteri populari din judeţ, contactaţi prin intermediul CJCPCT Bihor. Vizitatorii vor putea admira viori cu goarnă făurite de un meşter din Cihei, ţitere făcute în Cherechiu, ii şi alte obiecte vestimentare ţesute ca pe vremea străbunicilor în Roşia şi Drăgăneşti, precum şi zgârdane, adică versiunea originală a colierelor de tip "choker" în mare vogă acum. Totodată, se vor prezenta şi cojocari, pictori pe sticlă, olari şi sculptori în lemn, iar cei impresionaţi de creaţiile meşterilor le vor putea lua cu ei acasă, evident, contra cost.

Acelaşi Centru pentru Promovarea Culturii Tradiţionale le va prezenta orădenilor tradiţii de cântec şi joc din Bihor, aducând pe scena ce va fi instalată în curtea Cetăţii mai multe ansambluri româneşti, maghiare şi slovace, între care "Muguri şi mlădiţe" din Beiuş, "Gorboc" din Mişca, "Nyilo Akac" din Valea lui Mihai, "Codrenii Bihorului" din Roşia şi "Datelinka" din Vărzari.

Chef cu lăutari celebri

Pe lângă recitalurile ansamblurilor locale, vizitatorilor le sunt pregătite şi concerte speciale. Vineri, de la ora 21, în faţa orădenilor va cânta Taraf de Caliu, formaţia înfiinţată de violonistul Gheorghe "Caliu" Anghel din Clejani, considerat o adevărată legendă a muzicii ţigăneşti. Alături de lăutarii săi, acesta a concertat prin toată lumea, bifând şi o apariţie în filmul "The man who cried" (Omul care a plâns), alături de Johnny Depp. Sub numele "Taraf de Haidouks", formaţia sa a primit, în 2002, premiul pentru Cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu din partea BBC World Music, trofeul fiind înmânat chiar de celebrul actor de la Hollywood.

Sâmbătă, de la ora 20, pe scenă va urca simpaticul Mihai Mărgineanu, cu ale sale hituri, iar duminică, de la ora 19, este programat un concert extraordinar de folclor, dat de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, alături de Dana Ionela Jurjuţ, Maria Sidea, Gheorghiţa Nicolae, Veta Biriş şi Sava Negrean Brudaşcu.

De asemenea, la Sărbătoarea Recoltei se vor găsi şi diverse jocuri tradiţionale din lemn pentru cei mici. Aceştia vor fi provocaţi şi să înveţe despre recolta de toamnă adunând stickere cu diverse legume şi fructe de la standurile din Cetate şi lipindu-le într-un "Coş cu bunătăţi".

Aşadar, în weekend, orădenii sunt chemaţi şi să se distreze, nu doar să-şi umple straiţele cu bunătăţi din Bihor, sărbătorind recolta de anul acesta...

UPDATE: 

Joi după amiază, Dorin Popa, reprezentantul Asociaţiei Crişana, unul dintre organizatori, a anunțat că festivalul se amână cu o săptămână, decizia fiind luată având în vedere faptul că pe toată perioada în care urma să se desfăşoare evenimentul au fost anunţate ploi. Citiți detalii aici!