V-aţi întrebat vreodată câţi copaci sunt în oraş? Dar ce amenajări ar fi cele mai potrivite sau de cât spaţiu verde avem nevoie ca să fie "ca în Europa"? Acestor întrebări, dar şi altora, dă răspuns un proiect comandat de municipalitate.

Intitulat "Cadastrul verde al municipiului Oradea", proiectul realizat de firma Geodis constă, în linii mari, în realizarea unui ortofotoplan, adică a unei hărţi complexe prin fotografierea de sus a oraşului şi măsurarea celor mai importante spaţii verzi (parcuri, bulevarde, cimitire) şi, în final, în alcătuirea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea zonelor mai puţin verzi şi mai puţin întreţinute.

Vinerea trecută, reprezentanţii Geodis au predat Primăriei cea de-a cincea etapă a lucrării, adică inventarul cadastrului verde. "Am inventariat toate zonele măsurate, toţi arborii, arbuştii, covoarele de flori, tufe şi gard viu, dar şi mobilierul urban", explică Dumitru Constantinescu, director al Geodis România.

Şase echipe de câte doi oameni au bătut la pas, timp de aproape patru luni, toate zonele din oraş ca să numere fiecare copac, să traseze 29 de caracteristici pentru fiecare, între care vârsta, specia, dar şi starea de sănătate. "Pe viitor se va şti care copaci trebuie tăiaţi pe motiv că reprezintă un pericol, dar şi care nu, fiindcă sunt sănătoşi", precizează Constantinescu.

Primele concluzii arată că în Oradea există aproape 50.000 de copaci în 457 de hectare de spaţii verzi. Asta înseamnă că unui orădean îi revin cam 20 de metri pătraţi de spaţiu verde, departe de norma impusă de Uniunea Europeană, care este de 30 de metri pătraţi la un locuitor. "Nu zic că e minunat, dar comparativ cu alte oraşe din ţară, Oradea stă bine. Cert e că un cadastru verde cum va avea Oradea, numai Timişoara, din câte ştiu eu, mai are", adaugă Constantinescu. Altfel spus, dacă în alte oraşe edililor şi localnicilor nu le prea pasă de verdeaţă, la noi există un interes promiţător. Şi din partea unora, şi a celorlalţi...


PUŢIN
20

de metri pătraţi de spaţiu verde îi revin fiecărui orădean, faţă de 30 mp cât este norma UE