Ca în fiecare toamnă, orădenii pot scăpa gratuit de vechiturile de prin case şi curţi. Din 23 septembrie, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, dau startul campaniei de curăţenie generală, iar timp de 10 zile, orădenii vor putea arunca în containerele anume amplasate obiectele voluminoase de care nu mai au nevoie.

Totodată, Primăria se pregăteşte şi de plantările de toamnă, în oraş urmând să fie sădiţi 780 de arbori din felurite specii.

Nu orice gunoaie

Campania de curăţenie generală dă orădenilor ocazia să scape de obiectele de uz casnic şi gospodăresc inutile ori învechite, precum piese de mobilier, mochete, biciclete, materiale textile, uşi, geamuri, etc. Muncitorii RER Ecologic Service vor colecta gratuit toate aceste deşeuri din containerele anume amplasate în oraş. Nu vor ridica, însă, deşeurile electrice ori electronice, pentru care municipalitatea organizează o colectare în fiecare primă zi de sâmbătă a oricărei luni, dar nici cele rezultate din construcţii.

Campania va începe pe 23 septembrie în jumătatea de oraş aflată pe malul drept al Crişului Repede. Până pe 27 septembrie inclusiv, RER Ecologic Service va amplasa aici 12 containere mari pentru colectarea deşeurilor, la intersecţiile străzilor Ecaterina Teodoroiu cu Feleacului, Adevărului cu Parc I. C. Brătianu şi Olteniei, Depoului cu Nicolae Beldiceanu, Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Bârsei cu Cantacuzino, Ion Bogdan cu I.P. Pincio, Aluminei cu Fagului, Bernard Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor, Matei Corvin cu Nicolae Filimon, în Piaţa Creangă şi în centrul Podgoriei (lângă staţia de autobuz).

Atenţie la amenzi!

Din 30 septembrie, campania se mută pe jumătatea de oraş de pe malul stâng, unde vor fi 21 de containere, disponibile până în ziua de 4 octombrie. Punctele de colectare sunt stabilite lângă Liceul Don Orione, la stadionul Tineretului, pe strada Nicolae Olahus şi la intersecţiile Barcăului cu Zărandului, Xenopol cu Şt. Octavian Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu Nicolae Bolcaş, Bradului cu Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, Octavian Goga cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci, Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Johann Gutenberg, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei. Cetăţenii sunt rugaţi să arunce gunoaiele în containere sau cât mai aproape de containere, astfel încât să nu încurce traficul rutier.

Orădenii trebuie să ştie că, la fel ca în precedentele campanii, depozitarea deşeurilor după perioada de colectare este strict interzisă. După 4 octombrie, oricine va lăsa gunoaie pe stradă va putea fi sancţionat de agenţii Poliţiei Locale pentru depozitare clandestină de deşeuri pe domeniul public, faptă pentru care amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Copaci pentru oraş

Pe de altă parte, municipalitatea pregăteşte o altă acţiune specifică acestui anotimp: plantările de toamnă. Primăria a lansat licitaţia pentru achiziţionarea celor 780 de arbori care vor fi sădiţi în întreg oraşul, din specii precum acer, frasin, catalpa, alun ori platan. De pildă, 10 copaci vor fi plantaţi în Parcul Seleuş, 30 în Parcul 1 Decembrie, 20 în Parcul Ghioceilor, iar alţi pomi vor ajunge pe străzi precum Erkel Ferencz, Făgăraşului, Milcovului, Mehedinţi, Dragoş Vodă, Războieni, Cazaban, Decebal ori Tudor Vladimirescu.

Firma care va câştiga licitaţia, ce are alocat un buget de 195.000 lei, va trebui să planteze arbori înalţi de minim 2 metri, cu tulpină dreaptă şi nedeteriorată şi livraţi cu balot. Totodată, va trebui să îi ude şi să asigure o garanţie de un an. Astfel, Oradea va putea întâmpina iarna curată şi cu noi rădăcini...