Leonardo, cel mai mare retailer la nivel local de încălţăminte şi marochinărie, intrat în insolvenţă anul trecut, după ce a acumulat 100 de milioane de euro datorii, a închis toate filialele din ţările vecine, care, în anii 2007-2008, îi aduceau 50% din venituri, respectiv 135 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Potrivit lui Bogdan Gorde, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, care se ocupă de reorganizarea judiciară a Leonardo, anul acesta compania are estimată o cifră de afaceri de 78 milioane de euro, mai puţin decât în anii precedenţi, deoarece a fost întrerupt exportul către filiale din Ungaria, Republica Moldova şi Bulgaria, care au fost închise.

Anul trecut Leonardo a înregistrat pierderi de 224.9 milioane lei, echivalentul a circa 52 milioane de euro, şi o cifră de afaceri de 410 milioane de lei, cam 95 milioane de euro.

După ce a intrat în insolvenţă, compania orădeană deţinută de omul de afaceri Florin Panea a trecut printr-un proces de restructurare dur, care s-a soldat cu închiderea a 50 de magazine şi cu sute de concedieri şi s-a reorientat de la segmentul medium-high la cel medium-low. Firma are trei ani la dispoziţie pentru a-şi plăti datoriile, care scăzuseră în august la 30 milioane de euro. În cazul băncilor, termenul poate ajunge până la şapte ani.