"Aceste extrase sunt dovada că am fost turnat de propriul meu cumnat, soţul surorii mele, Bartha Tibor Zoltan, al cărui nume conspirativ era Stelian. Am intrat în posesia a 60 de rapoarte ale acestuia, pe baza cărora am alcătuit o listă a persoanelor vizate de acesta", a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Ca răspuns la dezvăluirile începute de fostul episcop reformat în urmă cu trei săptămâni, Bartha, actualmente medic la Budapesta, s-a apărat cu un certificat care poartă sigla, antetul şi ştampila CNSAS, respectiv semnătura preşedintelui acestei instituţii, Csendes Laszlo. "Avem de-a face cu un fals grosolan, trădat şi de faptul că, potrivit celor înscrise pe document, acesta a fost emis înainte de a fi solicitat. Astfel, solicitarea de eliberare datează din 19 noiembrie 2009, adeverinţa fiind eliberată în 22 octombrie. De altfel, verificând la CNSAS, numele Bartha nici măcar nu figurează pe lista celor care au solicitat eliberarea unui astfel de document", a arătat Tokes în cea mai recentă luare de poziţie.

Referindu-se la ecourile dezvăluirilor sale privind colaboratorii fostei Securităţi din rândul Bisericii Reformate, dezvăluiri începute tot cu trei săptămâni în urmă, Tokes a spus că i se pare inexplicabilă atitudinea unor asociaţii creştine europene, dar şi a unei părţi a clerului reformat şi chiar a UDMR Bihor, care au dezavuat această campanie de deconspirare.

"Legitimarea înţelegerii complice faţă de foştii turnători, invocând principiul pocăinţei şi iertării, se face uitând de victimele comunsimului", a afirmat fostul episcop. "Nici iertarea acordată de Papa Ioan Paul al ll-lea lui Ali Agca, cel care a încercat să îl ucidă, nu l-a absolvit pe atentator de ispăşirea pedepsei cu închisoarea", a exemplificat Tokes.