Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Oradea, că CNMT a stabilit denumirea noului partid maghiar pe care vrea să-l înfiinţeze. "Va avea denumirea Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania", a declarat Tokes.

Membrii CNMT strâng semnături pentru a înfiinţa partidul. "Trebuie să strângem semnături din 19 judeţe şi din Bucureşti, din fiecare cel puţin 700 de semnături, dar nu mai puţin de 25.000", a declarat preşedintele regional al CNMT, Orban Mihaly, prezent în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Acesta a mai spus că mizează pe faptul că în judeţele Covasna, Harghita, Bihor, Sălaj, Satu-Mare şi Mureş se vor strânge mai multe semnături decât cele necesare. "Stăm bine la strânsul de semnături. Pe 1 aprilie se întruneşte prezidiul CNMT şi vom trage linie, vom vedea cum stăm", a spus Orban.

Întrebat de jurnalişti dacă sunt adevărate zvonurile apărute în presa locală conform cărora membrii CNMT care oferă consultanţă maghiarilor în obţinerea cetăţeniei ungare adună, în acelaşi timp, şi semnături pentru înfiinţarea noului partid, Orban Mihaly a negat informaţia. "Niciodată nu am făcut asociere între a ajuta la completarea formularului pentru cetăţenia maghiară şi semnarea pentru înfiinţarea noului partid. UDMR a lansat această idee", a declarat preşedintele regional al CNMT.

"Nici nu avem nevoie să facem asta, pentru că foarte mulţi oameni aşteaptă un nou partid, cinstit, care îşi face treaba", a declarat şi Laszlo Tokes.

Tokes a declarat în luna februarie că susţine înfiinţarea celui de-al treilea partid maghiar pentru că UDMR, în loc să reprezinte intereselor maghiarimii, a devenit un partid de concurs oarecare şi a determinat divizarea maghiarilor.