În cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, Laszlo Tokes a completat lista dată publicităţii la mijlocul lunii februarie, cu numele unor ofiţeri şi subofiţeri de Securitate care au urmărit slujitori şi enoriaşi ai Bisericii Reformate.

Lista suplimentară începe cu Aristotel Stamatu, care în 1989 a fost adjunct al ministrului de Interne, şi continuă cu alţi ofiţeri din Mureş, Bistriţa Năsăud, Arad, Sălaj, Bihor, Braşov, Satu Mare, Harghita şi Cluj.

"Lakatos de la Interne"

Din judeţul Bihor, Tokes i-a "demascat" pe Mihai Dulamă, Florea Ghitea, Liviu Radu, Petru Oros, Ioan Ţereş şi un anume Ochea, căruia Tokes nu i-a aflat decât gradul (locotenent-major), nu şi prenumele.

"Ar fi cazul să se înceapă judecarea acestor cazuri şi să se demaşte cine a regizat şi a comis evenimentele sângeroase din Târgu Mureş, mineriadele din '90 şi cele întâmplate în Piaţa Universităţii", a declarat Tokes.

Europarlamentarul apreciază că este "inacceptabil ca aceste pesoane să facă parte din viaţa publică", adăugând, în mod surprinzător, că în această situaţie se află şi parlamentarul bihorean Lakatos Peter şi fostul deputat Fazakas Laszlo.

"Lakatos Peter a fost fără echivoc ofiţer la Ministerul de Interne şi activitatea lui ulterioară reflectă trecutul său odios. L-a sprijinit pe Fazakas Laszlo să ajungă membru al Parlamentului", a explicat Tokes, cu referire la cei doi membri ai UDMR.

Tribunal internaţional pentru crimele comunismului

Europarlamentarul a mai anunţat că a participat, săptămâna trecută, la Praga la Conferinţa Internaţională "Crimele Regimului Comunist", unde a reprezentat România alături de reprezentanţii Institutului de Investigare şi Condamnare a Crimelor Comunismului.

Toţi participanţii la conferinţă, aproximativ 250 la număr, au semnat o declaraţie prin care cer Uniunii Europene înfiinţarea unei instanţe internaţionale pentru condamnarea crimelor regimului comunist.

"Din păcate, se foloseşte o dublă măsură în judecarea comunismului şi a nazismului", a declarat Tokes, apreciind ca necesară înfiinţarea unei instanţe după modelul Tribunalului de la Nurnberg, care a condamnat liderii Germaniei naziste. "Doar aşa s-ar face dreptate victimelor acestui regim", a argumentat Tokes.

Declaraţia cu pricina face, totodată, apel la toate statele membre Uniunii Europene să crească nivelul de informare şi de educare asupra crimelor comunismului, dar şi să instituie ziua de 23 august ca Zi Europeană a memoriei victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

Ultimul punct al declaraţiei prevede ca Europa să edifice un monument memorial pentru victimele comunismului mondial, după exemplul memorialului ridicat în Washington D.C.