Biroul de presă al europarlamentarului Tokes Laszlo a remis un comunicat de presă prin care răspunde comunicatului Ministerului Afacerilor Externe al României legat de vizita lui Dalai Lama în România.

"În privinţa poziţiei Ministerului de Externe, se cunoaşte că aproape toate ţările adoptă o poziţie similară în privinţa vizitelor lui Dalai Lama în statele lor. La rândul lui, şi preşedintele Statelor Unite l-a primit pe conducătorul spiritual al Tibetului într-un cadru neoficial", se arată în comunicat.

Laszlo Tokes spune că "România respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Populare Chineze" şi că e convins că vizita lui Dalai Lama "nu pune sub semnul întrebării principiul acceptat de România", în condiţiile în care vizita este una de natură ecumenică, nu politică.

În comunicat se mai arată că, "fiind conştient de rolul pe care îl au religiile lumii, în spiritul european al ecumeniei interreligioase", eurodeputatul consideră "deosebit de importantă colaborarea bisericilor creştine şi a celorlalte religii mondiale". Tocmai de aceea, el "îi mulţumeşte Sfinţiei Sale Dalai Lama pentru acceptarea invitaţiei de a vizita România". De asemenea, comunicatul relevă faptul că Laszlo Tokes "aşteaptă cu bucurie întâlnirea ce va avea loc în septembrie".

"Prin consecvenţa asiduă a poporului tibetan în manifestarea dorinţei sale de libertate, precum şi prin lupta nonviolentă dusă pentru democraţie, personalitatea şi devotamentul lui Dalai Lama s-au dovedit a fi un exemplu în opinia publică a lumii. Conducătorul spiritual al Tibetului aflat în exil este purtătorul nu numai al drepturilor propriului popor, ci totodată a libertăţii şi drepturilor omului şi a tuturor popoarelor asuprite. Primirea Sfinţiei Sale în Parlamentul European şi întâlnirea de la începutul acestui an cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a fost semnul recunoaşterii acestora", se mai arată în comunicat.