E tânăr, e frumos şi... are un tată celebru. Este reţeta de succes a lui Mate Tokes, fiul controversatului vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes, care tocmai s-a apucat de afaceri.

BIHOREANUL a aflat că împreună cu unul dintre cei mai buni prieteni, Attila Liczek, Tokes Jr. pregăteşte lansarea cu fast a unei cafenele de fiţe, pe strada Costaforu din Oradea. Şi nu bine au început lucrările, că au şi primit o amendă de la Primărie. Ca să le salveze fundul s-a băgat chiar Tokes senior, cu un telefon la Primărie...

Club "afro"

01 Zulu Cafe.jpgDin stradă, clădirea care adăposteşte Zulu Cafe de pe Costaforu 4 pare impozantă. La parter funcţionează o spălătorie auto şi o mică pizzerie, iar la etaj e clubul. De afară se văd doar jaluzelele trase, dar înăuntru peisajul este aparte.

Gresia de pe treptele ce urcă în local e de calitate. Maro, cu reflexii aurii şi argintii, dă bine cu atmosfera. Mobilierul "tapetat" cu bambus e trendy - arată ca o junglă modernă, în care bambusul înveleşte scaunele înalte de la bar, iar lemnul de bananier asigură confortul celor care preferă să stea la mese. Pe un perete stă harta continentului african, iar de pe un altul un băştinaş veghează. Cunoscătorii ştiu că e un zulu, războinic din Africa de Sud.

Puţini ştiu, însă, că localul aparţine pe jumătate unui fecior de-al lui Laszlo Tokes. La cei 24 de ani, Mate, al doilea din cei trei copii ai europarlamentarului cu soţia sa, Edith, de care tocmai divorţează cu scandal, s-a asociat cu bunul său prieten Attila Liczek, şi el un băiat de bani gata. Vor să aibă cel mai tare club din oraş. Doar că au început cu stângul...

Şmecheraşul

Totul a pornit la începutul lunii august, după ce vecinii lui Attila Liczek, proprietarul clădirii de pe Costaforu, l-au reclamat că îşi face local fără acceptul lor, iar ca să verifice, inspectorii Primăriei au mers la faţa locului. Descinderea nu a fost lipsită de evenimente. În timpul controlului, la care a fost prezent şi Tokes junior, acesta a izbucnit nervos şi le-a interzis funcţionarilor să-i pozeze "proprietatea", procedură altminteri obişnuită în astfel de cazuri.

"Ce vă pasă? Pot să fac ce vreau în casa mea. Ce-aveţi cu mine dacă eu vreau să-mi amenajez casa ca o cafenea? Pot să-mi pun şi zece WC-uri, dacă mie aşa-mi place...", le-a aruncat Mate, pe ton de şmecheraş, inspectorilor, care, fără să se lase impresionaţi de fiţele tânărului, i-au trântit o amendă de 3.000 de lei.

Asociaţii nu aveau actele în regulă. "S-au autorizat lucrări de construcţie la o casă şi în loc de asta s-a făcut o pizzerie şi cafenea. Or, pentru asta trebuia acordul vecinilor. I-au reclamat vecinii în timpul construcţiei şi au fost amendaţi", a declarat Lucia Iacob, şefa Direcţiei de Urbanism din Primăria Oradea, adăugând că, între timp, Liczek şi Tokes au făcut demersuri pentru intrarea în legalitate. Au obţinut deja certificatul de urbanism şi sunt în faza de autorizare a viitorului local.

Totuşi, sursele BIHOREANULUI afirmă că lucrurile nu au fost atât de simple. "Apuci" Tokes i-a sunat pe mobil chiar pe inspectorii care i-au amendat copilul, încercând să îi înduplece să retragă amenda, spunând că "peste tot în Uniunea Europeană tinerii sunt încurajaţi să facă afaceri, dar mai puţin la Oradea". Vicepreşedintele PE a omis că pe alte meleaguri lucrurile se cam fac legal!

Victimele birocraţiei

BIHOREANUL a vrut să afle mai multe despre poveste şi luat legătura şi cu cei doi tineri.

attila.jpgStânjenit de vizita reporterilor, Attila Liczek (foto) susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt exagerări şi că, dimpotrivă, el şi Tokes junior au căzut victime birocraţiei. Deocamdată nedeschisă publicului, cafeneaua a fost construită peste o mini-pizzerie şi peste spălătoria înfiinţată în anii 90 de familia sa. Lucrările au început de acum 3 ani, iar iniţial trebuiau să se rezume la un simplu etaj şi o mansardă. Anul trecut, tânărul s-a hotărât să îşi facă restaurant, împreună cu Mate.

"Mă gândeam să cer autorizaţie după ce amenajam toată clădirea, dar Primăria m-a amendat pentru că deja se aflau mai multe scaune în casă. Dacă mergeam în tribunal, câştigam, dar nu putem să pierdem timp şi am zis că mai bine plătim amenda", susţine el, cu naivitate. Tânărul recunoaşte doar cu jumătate de gură că a greşit. "Suntem mai începători la construcţii, nu ne pricepem, nu prea ştim cum merg treburile", se apără.

Beleaua i se trage, crede Attila, de la un vecin cu care a avut clinciuri mai vechi şi al cărui frate e apropiat al Primăriei. Zice că, din cauza birocraţiei, inaugurarea localului a fost amânată cu luni de zile, pe nedrept. "Am dorit să deschidem în aprilie, dar ne trage Primăria în spate. Nici nu am nevoie de acordul vecinului care mi-a făcut reclamaţie şi care e în proces cu aproape toţi vecinii. Am acordul celor din dreapta şi stânga, iar în spate n-am nevoie, că am un teren de 4,5 metri până la el. Apoi, sunt în zona cu spaţii comerciale şi pot construi ce vreau", crede Atilla.

N-a intervenit

Băiatul neagă că Laszlo Tokes a intervenit la Primărie ca să nu plătească amenda şi susţine doar că fostul episcop i-a "tras de urechi" pe funcţionari să grăbească formalităţile ca ei să poată da drumul la afacere. Asta, fiindcă dosarul le-a fost ţinut în loc de chestii banale, precum lipsa unor copii după buletine. Oricum, Attila nu poate să înţeleagă de ce i se cere să aibă 15, şi nu sunt suficiente doar 3 locuri de parcare...

Cât despre Tokes junior, acesta nici nu a vrut să vorbească cu ziariştii, tranşând din start orice discuţie. "Nu vreau să zic nimic", a spus el, închizând telefonul. O fi considerând, la fel ca tatăl său în scandalul cu divorţul, că rufele se spală numai în familie...


03 fotbalistul.jpgMATE, ATACANTUL
Tokes versus Kiss

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes şi-a susţinut, de-a lungul anilor, fiul cel mare, îndeplinindu-i toate mofturile. BIHOREANUL a dezvăluit faptul că, în perioada studenţiei la Universitatea Partium, instituţie de învăţământ superior fondată şi condusă chiar de fostul episcop reformat, Mate (foto) a fost atacant şi căpitan de echipă al CSU Partium, care concura în Campionatul judeţean de fotbal cu Bioland Paleu, în care evolua, tot căpitan, Ervin, fiul rivalului politic Alexandru Kiss, şeful UDMR Bihor.

De fapt, după cum descoperise ziarul nostru, echipele s-au născut tocmai din orgoliul celor doi politicieni însă, în timp ce Kiss şi-a susţinut financiar ambiţia, Tokes nu şi-a subţiat punga pentru o asemenea investiţie. El a apelat, cu tupeu, tocmai la adversarul său, cerându-i permisiunea ca echipa sa să evolueze pe terenul echipei Bioland. Echipa europarlamentarului chiar a fost sponsorizată de Kiss, la unele meciuri, cu plata baremurilor arbitrilor. Chiar dacă, la fel ca acum, Tokes îl bălăcărea public, acuzându-l de corupţie.