Laszlo Tokes a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Oradea, că după ce luni de zile a denunţat numele unor persoane din interiorul Bisericii Reformate care au colaborat cu Securitatea, doreşte să clarifice şi aspectele financiare ale proiectelor destinate organizaţiilor minoritare din Transilvania şi finanţate de guvernul ungar, motiv pentru care i-a prezentat premierului Ungariei, Viktor Orban, toate cazurile pe care le cunoaşte, oferindu-i totodată şi documentaţia aferentă.

O situaţie în care Tokes i-a cerut lui Orban să facă verificări este cea a foştilor colaboratori ai Securităţii care între timp s-au stabilit în Ungaria sau în alte ţări. În acest context, vicepreşedintele Parlamentului European l-a nominalizat pe Bartha Tibor, fostul lui cumnat, pe care acesta l-a acuzat de mai multe ori în trecut de colaborare cu Securitatea, în baza informaţiilor obţinute de fostul episcop din dosarele de la CNSAS.

Întrucât Bartha locuieşte în prezent în Ungaria, Tokes consideră prezenţa sa "un real risc pentru securitatea naţională în ţara vecină". Europarlamentarul i-a inclus în aceeaşi categorie şi pe soţii Szatmari Tibor şi Ildiko, foşti funcţionari ai UDMR, acuzaţi în 2005 de presa maghiară că ar fi desfăşurat activităţi de spionaj în Ungaria în favoarea statului român.

Totodată, Tokes a readus în discuţie cazul Fundaţiei Mecena din Oradea, în care sunt implicaţi ca membri fondatori omul de afaceri Alexandru Mudura, apropiat fostului premier ungar socialist Medgyessy, preşedintele şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Kiss Alexandru, respectiv Szabo Odon, şi deputatul UDMR de Bihor Lakatos Peter.

Banii guvernului ungar, alocaţi pentru proiectul Centrul Cultural Ady Endre care trebuia să se realizeze în satul natal al poetului, au fost "daţi pe mâna clientelei economice şi de partid din Bihor", adică Fundaţiei Mecena, care s-a angajat să facă acest centru la Oradea, a acuzat Tokes, spunând că e vorba de o "deturnare de fonduri", întrucât proiectul nu a fost finalizat.

Vicepreşedintele PE a mai atras atenţia asupra unui imobil din Budapesta destinat, prin hotărâre guvernamentală din 2001, bisericilor maghiare din Transilvania. "Guvernul Medgyessy-Gyurcsany i-a dat acestui imobil o cu totul altă destinaţie, servind ca reşedinţa cuplului Szatmari, respectiv UDMR-ului", a spus Tokes.

Fostul episcop a mai declarat că şi pentru România şi pentru Ungaria e importantă "abordarea efectelor postcomunismului, iar în special depăşirea corupţiei moştenite de pe vremea regimului comunist".