Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a dat publicităţii, joi, la împlinirea a 25 ani de la demolarea zidului Berlinului, o declaraţie făcută în Parlamentul European pe tema alegerilor prezidenţiale din România, prin care îşi exprimă susţinerea faţă de candidatul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, invitând UDMR să facă la fel.

"Cu prilejul acestei aniversări, preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz declara că "în Europa au apărut extremiştii, care vor să ridice ziduri noi pe continent". Adevărul în schimb este că ne ameninţă nu atât de mult pericolul "noilor ziduri", ci faptul că "vechile ziduri" n-au căzut odată cu zidul de la Berlin, încă dăinuie pe continentul nostru", şi-a început declaraţia fostul episcop reformat.

Acesta a spus că preşedintele socialist al Parlamentului European "ar trebui să fie îngrijorat mai degrabă de faptul că în România, la 25 de ani de la căderea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, propriii lui tovarăşi, postcomuniştii conduşi de Victor Ponta, fac eforturi disperate pentru resuscitarea comunismului naţionalist defunct, şi prin acapararea scaunului de şef de vor concentrarea totală a puterii".

Tokes a mai arătat că protestele antiguvernamentale recente din ţară "dovedesc cât se poate de clar că susţinătorii democraţiei din România s-au săturat de regimul contrarevoluţionar Ponta" şi a spus că "alianţa electorală obscură a PSD, UNPR, PRM şi PPDD, respectiv a lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu şi Teodor Meleşcanu, exprimă "secera roşie", simbol al partidelor comuniste.

Cum era de aşteptat, Tokes a aruncat săgeţi şi la adresa conducerii UDMR, aliată cu PSD la guvernare, care a declarat că nu va susţine niciun candidat în turul al doilea, dar l-a elogiat pe Victor Ponta. Tokes a afirmat că toţi maghiarii din România ar trebui să fie uniţi în susţinerea lui Iohannis, nu ca "partidul socialist maghiar" din Transilvania, adică UDMR", care dă "un ajutor substanţial la revenirea în România a "epocii vechi" al naţional-comunismului".

"Este regretabil că datorită politicii de dezbinare generată de puterea majoritară şi partenerul său de coaliţie complice, chiar şi comunitatea maghiară din Transilvania a devenit grav divizată", a afirmat Tokes.

"În această situaţie nefericită am putea acorda sprijin mai mare forţelor democratice din România doar dacă UDMR-ul şi-ar revizui decizia şi s-ar alia cu forţele civice maghiare, asigurând astfel alinierea unitară pe lângă sprijinitorii lui Klaus Iohannis în turul doi al alegeri prezidenţiale. Harta electorală a Transilvaniei este completă doar cu Ţinutul Secuiesc. Electoratul maghiar din Ţinutul Secuiesc şi dinafara lui, reprezentând în total cca un milion de voturi, ar putea avea o influenţă decisivă în turul doi din 16 noiembrie a.c. Am putea înclina din nou balanţa!", a spus Tokes, încheind: "Succesul nostru dorit în aceste alegeri ar constitui şi un punct de plecare potrivit spre alianţa şi consensul maghiar demult râvnit".