Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a susţinut vineri după-amiază o conferinţă de presă ce i-a lăsat cu gurile căscate pe jurnalişti. Nu pentru importanţa subiectului, însă, ci pentru lipsa de legătură între temă şi oraşul de pe Crişul Repede.

În cafeneaua fiului său, Zulu Cafe, amenajată în specific african şi cu o muzică adusă de pe acelaşi continent, Tokes a reunit români, maghiari şi africani, pentru a prezenta proiectul "Africa-Europe Challenge" (AEC), organizat de maghiarii Gal Jozsef şi Kondoricz Peter, cu scopul întăririi relaţiilor între Europa şi Africa.

Activitatea principală a proiectului este organizarea primului tur cu o flotă de yachturi a continentului African, tur ce va începe, însă, abia pe 25 mai 2012 şi se va întinde pe durata unui an. Doritorii vor putea fie să închirieze un yacht, fie să vină cu ambarcaţiunea principală. Iar pentru că orice distracţie costă, participanţii vor plăti minim 4.000 de euro pentru expediţie. Totuşi, orădenii interesaţi de subiectul prezentat cu mult entuziasm de Tokes pot fi, cel mai probabil, număraţi pe degetele de la mâini, pentru că Oradea nu e un oraş în care să abunde proprietarii de yachturi...

Proiectul, deşi fastuos şi aproape fantasmagoric, a lăsat un gust amar jurnaliştilor, întrucât vicepreşedintele Parlamentului European s-a rezumat să vorbească despre yachturi şi să nu facă nicio declaraţie politică, ce ar fi avut mai multă importanţă pentru români şi orădeni. Şi mai dezamăgite au fost televiziunile naţionale, care veniseră la conferinţa lui Tokes pregătite să transmită în direct informaţii în premieră şi de impact. N-a fost cazul, însă, pentru că fostul episcop n-a făcut nicio precizare privind actualitatea europeană sau românească.