Nu ştiam, dar se cuvine

La finalul unei conferinţe de presă susţinute luni, vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a fost întrebat de jurnalişti dacă ştie ceva despre originea plăcuţei în limba maghiară cu inscripţia "Kalvin Janos u.", care e montată pe strada Jean Calvin exact pe clădirea în care el îşi are biroul de europarlamentar.

tablita Kalvin Janos utca 01.JPG"Există o asemenea plăcuţă? Nu ştiam de ea. Mai sunt şi pe alte străzi?", a întrebat Tokes. Apoi, el a declarat că nu a văzut plăcuţa bilingvă, întrucât n-a mai fost la Oradea de câteva săptămâni.

Totuşi, fostului episcop nu i se pare deplasată ideea montării plăcuţelor bilingve. "Într-un oraş fondat de regele Ungariei, Sfântul Ladislau, se cuvine", a încheiat el.

Răspunde de biserici, cultură şi extinderea UE

În urma recentei sale alegeri ca vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes şi-a preluat oficial atribuţiile care îi revin. "Mi-au atribuit cultura, relaţiile religioase din Europa şi relaţiile cu ţările aparţinătoare Parteneriatului de Est şi din Balcanii de Vest, ţări care vor să adere la UE", a declarat Tokes. De asemenea, fostul episcop reformat este răspunzător de învăţământ, sport şi relaţia cu UNESCO.

"Pot fi de folos ţării mele, România, pe care o reprezint, intereselor maghiarilor din România şi pot contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre români şi maghiari, fiind maghiar şi cetăţean român", a explicat fostul episcop reformat.

Tokes a mai afirmat, de asemenea, că doreşte îndepărtarea "cortinei de fier virtuale" care izolează o parte din fostele ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est.

Nemulţumit că se ignoră hotărârea PE

Totodată, Laszlo Tokes s-a declarat surprins de faptul că nici Comisia Europeană şi nici Guvernul României nu iau în considerare hotărârea Parlamentului European privind interzicerea mineritului cu cianură, ci din contră, iau poziţii privind continuarea acestei forme de exploatare.

"Din contră, Comisia Europeană a dat publicităţii o luare de poziţie privind posibila continuare a mineritului cu cianură, iar Bucureştiul a dat semnul verde la reînceperea procedurii de reaprobare a deschiderii minei din Roşia Montană, căci iniţiază procedura de emitere a autorizaţiilor", a declarat Tokes.

Poziţia Comisiei Europene la care s-a referit fostul episcop reformat este declaraţia comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, conform căreia interzicerea totală a tehnologiei cu cianură nu este justificată.

Vicepreşedintele PE a criticat şi poziţia UDMR, care "la început s-a arătat foarte decis privind interzicerea mineritului cu cianură, dar s-ar putea să se conformeze Guvernului şi în această privinţă, aşa cum a făcut şi în privinţa măsurilor de austeritate". Tokes a apreciat, însă, că n-ar fi de cuviinţă ca UDMR să devină complice în această măsură care îngrădeşte total apărarea mediului.