Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a anunţat conducerea Partidului Popular European că nu mai doreşte să ocupe această funcţie şi în a doua parte a ciclului electoral. Alegerile pentru conducerea forului legislativ european vor avea loc în ianuarie 2012.

"Am încercat ca, în timpul mandatului meu de un an jumate, să am o activitate cât mai folositoare şi de succes. În spiritul programului meu electoral "Europa Creştină", am depus - pe lângă altele - toate eforturile pentru intensificarea şi instituţionalizarea dialogului dintre biserici şi instituţiile UE, activitate care ţinea, de altfel, şi de atribuţiile mele de vicepreşedinte", a scris Tokes într-o scrisoare remisă şefilor PPE, citată într-un comunicat de presă trimis de fostul episcop.

Tokes a explicat că renunţă la această funcţie pentru că vrea să îşi canalizeze toată energia şi tot timpul "în slujba maghiarilor de acasă", dat fiind că este conducătorul recent-înfiinţatului Partid Popular Maghiar din Transilvania, dar şi preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

Totodată, europarlamentarul a mulţumit delegaţiei maghiare că l-a nominalizat şi l-a susţinut, alături de popularii europeni, pentru funcţia de vicepreşedinte al PE.

Pe de altă parte, în comunicatul trimis de biroul de presă al lui Tokes se arată că, în cadrul ultimei lor întâlniri, premierul Ungariei, Orban Viktor, şi Tokes au pus la punct unele detalii ale politicii de integrare naţională a comunităţilor maghiare din ţările învecinate Ungariei, întărind parteneriatul lor strategic. "Cu această ocazie, europarlamentarul nostru ardelean i-a comunicat şefului executivului ungar intenţia sa de a pune mai mult accent, în următoarea perioadă, pe munca de acasă - pe elaborarea unor politici pentru Transilvania şi Bazinul Carpatic", se arată în comunicat.

Citându-l pe Kos Karoly (politician maghiar care a fondat, în 1921, Partidul Popular Ungar din Transilvania), care spunea că "trebuie să muncim, dacă vrem să trăim. Şi ne dorim să trăim, aşa că vom munci", Tokes şi-a încheiat scrisoarea astfel: "Indiferent de funcţie şi rang, acasă sau în străinătate, trebuie să muncim şi vom munci".