Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de biroul de presă al vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, Dalai Lama, pe numele său civil Tendzin Gyatso, a efectuat cea de-a şaptea vizită în Ungaria, în cadrul căreia luni s-a întâlnit şi cu Tokes timp de aproximativ 40 de minute. "În primul rând, Tőkés i-a dăruit Sfinţiei Sale o plăcuţă cu imaginea lui Kőrösi Csoma Sándor, de origine secui, cel care a realizat primul dicţionar englezo-tibetan, ajutând ca Occidentul să cunoască mai bine cultura Tibetului", se arată în comunicat.

Totodată, fostul episcop l-a invitat din nou pe liderul spiritual tibetan să efectueze o vizită în România şi şi-a exprimat regretul că Dalai Lama nu a putut anul acesta să fie oaspetele casei natale a lui Kőrösi Csoma Sándor. "Sfinţia Sa a catalogat drept regretabil comportamentul de servilism la adresa Chinei de care a dat dovadă diplomaţia românească şi i-a dat asigurări lui Tőkés László că îi va onora, bucuros, inviţia, de îndată de autorităţile române îl primesc în ţară", precizează comunicatul.

Drept urmare, Tokes şi-a asumat responsabilitatea faţă de Dalai Lama de a interveni pe lângă preşedintele României, Traian Băsescu, şi pe lângă Guvernul României pentru ca vizita liderului budist la casa natală a lui Kőrösi Csoma Sándor să se desfăşoare în bune condiţii.

De asemenea, Tokes l-a lăudat pe Dalai Lama pentru "lupta nezdruncinată, dar paşnică, pe care o duce de multe decenii în numele respectării drepturilor omului şi a păcii" şi l-a asigurat de tot sprijinul său, "având în vedere că, în continuare, autorităţile chineze, se străduie să distrugă, prin metode brutale, dorinţa de libertate a poporului tibetan, iar guvernul urmăreşte să influenţeze Tibetul în mod categoric şi să izoleze această ţară, din punct de vedere informaţional, de restul lumii".

La rândul său, Dalai Lama, după o prezentare a situaţiei din Tibet, l-a rugat pe vicepreşedintele Parlamentului European să facă demersuri pentru ca o comisie a PE să efectueze o vizită de documentare în Tibet, "deoarece arma cea mai eficace împotriva regimurilor totalitare - aşa cum s-a dovedit şi în cadrul luptei din 1989 împotriva regimului Ceauşescu - este ca informaţiile să ajungă la publicul larg, în mod transparent".

La finalul discuţiilor, potrivit aceluiaşi comunicat, Dalai Lama i-a dăruit lui Tőkés László cartea sa "Pe drumul spre fraternitatea dintre religii".

În luna aprilie, liderul spiritual al Tibetului i-a confirmat lui Laszlo Tokes că acceptă invitaţia sa la o vizită de două zile în Transilvania. Vizita trebuia să aibă loc acum, când Dalai Lama s-a dus în Ungaria, însă Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat, spunând că România "recunoaşte principiul existenţei unei singure Chine, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Populare Chineze şi apartenenţa Tibetului la aceasta". Drept urmare, liderul spiritual tibetan a declinat ulterior invitaţia fostului episcop.