Într-un comunicat dat publicităţii miercuri ca răspuns la consideraţiile preşedintelui UDMR Kelemen Hunor privind rolul minor jucat de PPMT în reprezentarea politică a maghiarilor din România, europarlamentarul Laszlo Tokes, patronul spiritual al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, acuză UDMR de ploconirea în faţa politicienilor români şi de trădarea electoratului.

Cu toate acestea, Tokes afirmă că este dispus să colaboreze cu UDMR, fapt explicabil prin amănuntul că anul viitor vor avea loc alegeri europarlamentare şi doreşte un nou mandat în prelungirea celui obţinut în 2009, când a candidat tocmai pe listele UDMR.

"Nu Partidul Popular Maghiar din Transilvania a semnat înainte de alegerile parlamentare un pact secret cu USL, în timp ce ameninţa cu pericolul românesc. Nu Toró T. Tibor (n.r. preşedintele PPMT) sau persoana mea au ţinut discurs la Congresul social-democraţilor români (PSD) şi nu noi ne ploconeam în faţa fostului prim-ministru Adrian Năstase, condamnat pentru fapte de corupţie, ci însuşi domnul preşedinte Kelemen Hunor", deschide atacul contra UDMR Laszlo Tokes.

Luând apărarea PPMT, Tokes afirmă că spusele lui Kelemen despre formaţiunea aflată în subordonarea lui, cum că aceasta practic "nu există", sunt "o palmă dată celor 70 de mii de alegători care au votat acest partid". De asemenea, Tokes spune că nu şi-ar fi permis să vorbească în acest fel dacă ar fi fost în locul liderului UDMR, de vreme ce acest partid "abia a reuşit să treacă de pragul electoral cu ajutorul unor voturi româneşti din afara Carpaţilor".

Tot referitor la Kelemen Hunor, Tokes susţine că acesta "nu a învăţat din nerespectarea de către partea românească a pactultui secret cu USL" şi se întreabă retoric "când va înţelege preşedintele UDMR că ţelurile strategice ale maghiarilor din Transilvania - diferitele nivele de autonomie, învăţământul maghiar de sine stătător, dezvoltarea armonizată a regiunilor cu locuitori maghiari, statutul oficial al limbii maghiare etc. - nu le va putea realiza niciodată "în alianţă" cu românii?".

În consecinţă, patronul PPMT "îl roagă insistent" pe Kelemen Hunor "să-şi reconsidere afirmaţiile care trimit la propaganda Partidului Comunist Român", motivând că "ar fi păcat ca UDMR să ajungă pe rampa de gunoi a istoriei din cauza conducerii ei arogante şi incompetente".

În finalul replicii date preşedintelui UDMR, Laszlo Tokes afirmă că totuşi este "dispus în continuare să poarte discuţii de fond cu conducerea Uniunii despre soluţiile comune pentru problemele maghiarilor din Transilvania", semn că nu exclude ca anul viitor să candideze tot în numele Uniunii la un nou mandat de europarlamentar, aşa cum a făcut şi în 2009, când îl ataca pe Marko Bela, predecesorul lui Kelemen Hunor. "Să ne ocupăm de problemele maghiarimii din Transilvania, pentru că până la urmă pentru ei (sic!) existăm, cu împuternicirea lor (sic!) ne primim salariile, din taxele plătite de ei (!), să îi reprezentăm pe ei", încheie Tokes.